Tóth József értesítése alapján: A vártnál lényegesen nagyobb nyugdíjemelés lesz novemberben

(Photo by Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A kormány kihirdette a novemberben várható visszamenőleges nyugdíjemelésről szóló rendeletet, azonban annak mértéke minden várakozást felülmúlt. A januári kötelező 3 százalékos emelést így a kormány két lépcsőben összesen 1,8 százalékkal pótolja ki az elszálló infláció miatt.

A nyugdíjemelési kompenzációról szóló rendelet kimondja, hogy 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást – írja a Portfolio.

A Magyar Közlönyben szerda esete megjelent, csütörtöktől hatályos rendelet alapján emelendő, 2021. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani – olvasható a rendelet második paragrafusában. A 2021. január–október hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2021 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A most eldöntött 1,2 százalékos pótlólagos nyugdíjemeléssel így gyakorlatilag 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Nyugdíjprémium

Hivatalossá vált az is, hogy idén, egyszeri alkalommal, a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel

novemberben 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek egységesen, tehát arra a legalacsonyabb összegű nyugdíjban részesülők is jogosultak.

A Portfolio szerint a visszamenőleges nyugdíjemelés mértéke viszont meglepetés, mert a januári kötelező 3 százalékos emelést a kormány két lépcsőben összesen 1,8 százalékkal pótolja ki az elszálló infláció miatt.

A visszamenőleges hatályú, 1,2 százalékos emelés lényegesen meghaladja a várakozásokat és azt a mértéket, ami a törvény szövegéből szigorúan következne.

Augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3 százalék volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy kompenzáció 0,7 százalékpont lesz, amihez képest ez a pótlólagos nyugdíjemelés jóval nagyobb, gyakorlatilag a kormány 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Mekkora összeget jelent összességében?

A Portfolio kifejti: az egész évet tekintve tehát a nyugdíjtöbblet összegét a következőként lehet megbecsülni: 12 hónapra + a 13. havi nyugdíj egynegyedére jár az 1,2 százalékos plusz emelés. 2021 elején az átlagnyugdíj összege 148 ezer forint körül lehetett. Ezzel számolva a kormány mostani döntése éves szinten 21 750 forintnyi plusz bevételhez juttatja az időskorúakat, akik átlagnyugdíjban részesülnek.

Ehhez jön még hozzá a minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos nyugdíjprémium, így ezek az érintettek akár

100 ezer forintnyi egyszeri jövedelemhez is juthatnak az év végén.

Forrás: infostart.hu