Történelmi mélyponton a forint árfolyama az euróval szemben / MNB: A jegybanknak nincs árfolyamcélja

Fotó: Shutterstock

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben a bankközi piacon csütörtökön, egy euró 331,87 forint is volt napközben, amely a valaha elért leggyengébb árfolyama, este negyed nyolckor az euró 331,30 forintot ért.

Legutóbb tavaly július elején állt az euró jegyzése 330 forint felett, 2018. július 2-án 330,77 forintig emelkedett az európai fizetőeszköz jegyzése. A svájci frankkal szemben kissé erősödött a forint. A svájci frank árfolyama a reggeli 303,94 forintról 303,78 forintra csökkent. A dollárral szemben viszont gyengült a forint, a dollár árfolyama 297,93 forintról 299,90 forintra emelkedett. A dollárral szemben 300,16-os jegyzésen, a svájci frankkal szemben 305,32-es jegyzésen érte el a forint idei árfolyammélypontját csütörtökön.

A Reuters hírügynökség témával kapcsolatos megkeresésére a magyar jegybank azt válaszolta: a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs árfolyamcélja – tudatja a Portfolio. Az MNB hozzátette: nem kommentálják a forint mozgását. A lap megjegyzi: a forint alapvetően külső tényezők miatt gyengült az elmúlt napokban, de a jegybank tartósan laza monetáris politikája – a jelentősen negatív reálkamat – is a gyengébb árfolyam irányába terelheti a forintot.

A DK az Európai Parlamentben (EP) kezdeményezi, hogy az unió jogi eszközökkel kötelezze Magyarországot az euró bevezetésére, amit korábban népszavazással megerősített csatlakozási feltételei között vállalt – mondta Molnár Csaba, az ellenzéki párt EP-képviselője, alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A politikus kifejtette, az euró árfolyama napokon belüli történelmi csúcsra drágulhat a forinttal szemben, amit nemcsak a külföldön nyaralók, hanem az egész ország megérezhet. Az euró drágulása ugyanis az üzemanyagok, majd azon keresztül az élelmiszerek és a gyógyszerek árának emelkedéséhez vezet – mondta Molnár Csaba. A DK EP-képviselője aláhúzta, a helyzet javítása érdekében azonnal be kell vezetni az eurót, ami a magyar gazdaságnak is jót tenne, továbbá a lakosság többsége is egyetért vele.

Gyurcsányék ki akarják szolgáltatni az országot Brüsszelnek, kormányzásuk alatt feladták Magyarország gazdasági szuverenitását – reagált a Fidesz a DK bejelentésére. A nagyobbik kormánypárt szerint Gyurcsányék kormányzásuk alatt feladták Magyarország gazdasági szuverenitását, tönkretették, eladósították, csaknem csődbe vitték az országot, egekben volt az infláció és magas adókulccsal sújtották a munkát, a jövedelmeket. MTI, PORTFOLIO.HU