Történelmi emlékhely lett a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom

Az ünnepélyes pillanatok. - Steinbach József református püspök igehirdetése. - A kép forrása: papa-ma.hu

Idén negyedik alkalommal szervezte meg az Emlékhelyek napját a Nemzeti Örökség Intézete. Május 11-én, hatvanhárom helyszínen voltak programok országszerte, köztük Pápán is. Mától kezdve a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom is ott van történelmi emlékhelyek sorában. Az ünnepélyes emlékhely-avatáson Steibach József református püspök mondott Igét és köszöntőt.

 Dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő. – A kép forrása: kormany.hu

Dr. Kovács Zoltán, Pápa város és környékének országgyűlési képviselője: a mi városunk sok emlék-helyet tudhat magáénak, melyeket domborművel, emléktáblával, botlókővel jelzünk, de ez az első, mely történelmi rangot kapott, mondta Dr. Kovács Zoltán. – Ami a város és a Kollégium kapcsolatát illeti, azt kell, hogy mondjam, voltak gyönyörű és voltak nehéz pillanatai. Az, hogy minket diákvároként tartanak számon, az nagyban köszönhető a két egykori egyházi iskolának, a bencés gimnáziumnak és főként a Pápai Református Kollégiumnak. A város által lett naggyá a Kollégium és a Kollégium által lett naggyá a város. A neves professzorok nem csak tanították, de nevelték is a diákokat, hazaszeretetre, emberségre. A rendszerváltás után, bár nem volt ez könnyű, polgármesterként azon voltam, hogy mindenki számára megfelelő megoldás szülessen a református gimnázium újraindításakor. Tettem ezt református felmenőim példáját követve – mondta dr. Kovács Zoltán.

Steinbach József református püspök. – A kép forrása: holnap.parokia.hu

Steinbach József református püspök emlékeztetett arra, hogy napra pontosan egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pannonia Reformata Múzeum. „Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr” idézte fel az igét, mely a meghívón is szerepelt. – Az emlékezés Isten népe számára mindig a hálaadás alkalma – mondta Steinbach József. – Hálát adunk a közel ötszáz éve alapított Pápai Református Kollégiumért és türelmi rendeletes Ótemplomért. Hálával tekintünk a múltra, hálával éljük meg a jelent és hálával állunk a reménységgel teli jövő előtt. A keresztyénség, az örökkévaló értékrendszer nem az ember kezében van, az Úristen megtartott bennünket, ezt bizonyítja a Kollégium története is – tette hozzá. (Forrás: papa-ma.hu)

Papp Tamás, a Veszprém Megyei értéktár-bizottság elnökeként a vidék értékeiért. – A kép forrása: papa-ma.hu

Papp Tamás, a Veszprém Megyei Közgyűlés és a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a Veszprém Megyei Értéktár-bizottság elnöke, a Polgári Kisgazdák Veszprém Megyei Szervezetének az elnöke: végtelenül fontos a történelmi, kulturális és szellemi értékeink megőrzése és ápolása. Pápa városa ezen az úton számos kimagasló eredményt tud felmutatni. Ezt az építkezést folytatni kell. Nem szabad megengedni, hogy az eddig elért eredményeinket bárki is lerombolja, csak azért, mert egyes brüsszeli bürokraták erőltetni akarják a korlátozás nélküli illegális bevándorlást! 2019. május 26-án, vasárnap sorsdöntő választás lesz. Mindenki menjen el szavazni. Az egyetlen észszerű és értelmes megoldás: a Fidesz-KDNP lista támogatása egy IGEN-szavazattal. (KPE)