Török kormánypárt: Az ország már nem tudja feltartóztatni a menekülőket

Migráns-áradat. - A kép forrása: lokal.hu

 

Török határok megnyitása

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket – fogalmazott Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője tegnap a CNN Türk hírtelevízió élő adásában arra az értesülésre reagálva, hogy az ország megnyitotta határait az Európába vágyó menekültek előtt.
Kifejtette: a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. A szóvivő hozzátette: konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól. Török híradófelvételek alapján menekültek csoportjai indultak el az országon belül Európa irányába – számol be a 444.hu.
Számítani kell migránshullámokra, számítani kell rendszeres, tömeges támadásokra a magyar határkerítésnél – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Hangsúlyozta: akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére. Közölte egyúttal, hogy megkezdődött a témában egy csúcstalálkozó szervezése a visegrádi négyek miniszterelnökei és Recep Tayyip Erdogan török elnök között, és ezt még a március végi EU-csúcs előtt megtartják. Orbán Viktor a délről északi irányba tartó „feláramlást” történelmi trendnek nevezte, a következő tíz-húsz év kérdésének pedig azt tartja, hogy Törökországtól kezdve ezt a „feláramlást” hol sikerül megállítani.
Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár péntek este az MTI-nek úgy nyilatkozott: Orbán Viktor aznap telefonon megbeszélést folytatott a török államfővel, aki jelezte a magyar miniszterelnöknek, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó migránsok egy részét. Szót ejtettek a V4-Törökország csúcstalálkozó előkészületeiről is. Havasi arról is beszámolt: Orbán péntek délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a belügyminiszter is, és áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre. Olyan helyzet állt elő, amikor Európának a sarkára kell állnia: le kell zárni a határokat az illegális bevándorlók előtt – hangoztatta Hidvéghi Balázs fideszes EPképviselő az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában, megjegyezve: erre a helyzetre most a koronavírusjárvány is „rátesz egy lapáttal”.
Görögország mindeközben bejelentette, hogy a helyzetre reagálva megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, továbbá Bulgária is hasonló lépéseket tesz. Az M1 szerint kritikus és kaotikus a helyzet a török-görög határnál, ahol péntek reggel óta több száz bevándorló gyűlt össze. A határőrök délután könnygázt is bevetettek a tömeg ellen. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök tegnap Angela Merkel német kancellárral beszélt telefonon a görög határokon kialakult helyzetről, illetve az ott foganatosított intézkedésekről.
Szíriai konfliktus
Csütörtökön egy légitámadás során a szíriai Idlíb körzetében megöltek 33 török katonát. Havasi Bertalan pénteken a távirati irodával közölte, hogy Orbán Viktor levelet is írt Erdogannak, melyben kifejezte részvétét és együttérzését a török fegyveres erőket Szíriában ért támadás áldozatai kapcsán. „Biztosítom Önt, hogy Törökország NATO-szövetségesként és elkötelezett partnerként számíthat Magyarországra” – írta a török
államfőnek Orbán Viktor.
A NATO a harcok leállítására szólítja fel Oroszországot és a szíriai kormányerőket, valamint szolidaritását és támogatását fejezi ki Törökországgal – jelentette ki az euroatlanti szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg Brüsszelben pénteken, a NATO-tagországok nagyköveteinek Törökország kérésére a szíriai fejlemények kapcsán tartott rendkívüli tanácskozását követően. Az egész régió számára rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a katonai fellépés fokozódása Szíriában – hívta fel a figyelmet Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken. Hozzáfűzte: Brüsszel minden felet felszólít rá, hogy rögtön állítsák le a katonai offenzívát, az ugyanis „nagyon veszélyes, széles körű, nemzetközi konfliktus kialakulásához vezethet”.
Az észak-szíriai helyzetről egyeztetett telefonon a török és az orosz elnök pénteken – derült ki a Kreml sajtószolgálatának tájékoztatásából. Az orosz beszámoló szerint a megbeszélés során Vlagyimir Putyin elnök aggodalmát fejezte ki az Idlíb tartományban kialakult helyzet súlyosbodása miatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökséggel közölte: március 5-én vagy 6-án Moszkvában találkozhat egymással a várakozások szerint Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan. A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága arról számolt be, hogy Erdogan és Donald Trump amerikai elnök is telefonon értekezett az Idlíbet érintő legutóbbi fejleményekről.
MTI, 444.HU