Török külügyminiszter: A török-EU migrációs megállapodást az új körülmények „fényében” kell frissíteni

Fotó: Network.hu

A Törökország és az EU közötti 2016-os migrációs megállapodást a migránsok jelenlegi szükségletei és a mostani szíriai helyzet fényében „frissíteni kell” – szögezte le kedden Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankarában az Anadolu török állami hírügynökségnek, egy nappal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök az EU központi intézményeinek vezetőivel egyeztetett Brüsszelben. A török diplomácia vezetője az előző napi brüsszeli munkalátogatás nyomán megalakított török-uniós tárgyalócsoporttal kapcsolatban úgy fogalmazott: Ankara kész a konstruktív munkára, de őszinteséget vár Brüsszeltől. Törökországgal szemben az „időhúzás korszaka véget ért, a kapcsolatok fenntartása érdekében cselekedni is kell.” A miniszter hangsúlyozta, hogy szerinte az EU-nak nagyobb szüksége van Törökországra, mint fordítva, különösen akkor, ha a közösség „globális tényező akar lenni”.  A miniszter kiemelte,  hogy Ankara mindössze 2,7 milliárd eurót kapott meg abból az összesen 6 milliárdos támogatásból, amelyet az Uniónak legkésőbb 2018 végéig át kellett volna utalnia a menekültek ellátására. Megjegyezte, hogy Európa határai nem a görög-török határnál, hanem Törökország délkeleti, szíriai, iraki, iráni határainál kezdődnek.

A migrációs hullám megfékezését célzó kétoldalú megállapodásuk felülvizsgálatát döntötték el az Európai Unió és Törökország vezetői – írja a Népszava. A munkát Josep Borrellre, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjére és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterre bízták, akik az Unió március végén esedékes csúcstalálkozójára dolgozzák ki a javaslataikat. A munkacsoport felállításának az az előnye, hogy amíg a szakértők dolgoznak, a török határőrök feltartóztatják az Európába tartó szír és más állampolgárságú menedékkérőket.

Nőni fog a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, mert a török elnök és az Európai Bizottság vezetőjének találkozóján nem született megállapodás – jelentette be a Fidesz kommunikációs igazgatója a közösségi oldalán kedden megosztott videóüzenetében. Hollik István kiemelte, hogy a „hatalmas migránsáradat” miatt Brüsszel is belátta, hogy 2015-ben Magyarországnak volt igaza a határvédelem kérdésében. Azonban a koronavírus-járvány most tovább növeli a veszélyt – fűzte hozzá.

MTI, NEPSZAVA.HU