Török férfi irányította a Magyarországra illegális migránsokat szállító német embercsempészeket

Forrás police.hu

Német állampolgárok szállítottak illegális bevándorlókat Magyarországon keresztül egy török férfi megbízásából, még 2021 nyarán. A migránsokat fuvarozó embercsempészek – akik közül az egyiknek jogosítványa sem volt – már korábban lebuktak. A banda vezetőjét nemzetközi elfogatóparancs alapján Albániában fogták el.

Tételes vámvizsgálat, okmányellenőrzés, majd bilincselés. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vették át a BRFK munkatársai az albán rendőröktől azt a 47 éves török férfit, akit embercsempészés miatt kiadott nemzetközi körözés alapján még november 25-n fogtak el Tiranában.

A férfi a gyanú szerint egy Magyarországon tevékenykedő, német állampolgárokból álló embercsempész csoportot irányított.

Magyarországra szállítása után még a repülőtéren őrizetbe vették, majd üzletszerűen, bűnszövetségben, szervezőként elkövetett embercsempészés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az ügyészek kezdeményezték a letartóztatását, mert álláspontjuk szerint az ügy sikeres felderítése érdekében a férfi nem maradhat szabadlábon.

 „A hatóságoknak feladata, és most is azon dolgoznak, hogy a bűncselekmény elkövetőit felderítsék és kézre kerítsék. A bűnismétlés kapcsán az ügyészség álláspontja az, hogy az elkövető külföldön büntetett előéletű, illetőleg a szervezett bűnözésre tekintettel, alappal lehet tartani attól, hogy újabb hasonló bűncselekményt követne el. A bíróság osztva az ügyészség álláspontját, elrendelte az elkövető letartóztatását” – mondta Gál Katalin, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség szóvivője.

A török férfi a gyanú szerint 2021 nyarán megbízott egy német házaspárt, hogy egy hónapon keresztül, naponta 15–20 illegális bevándorlót szállítsanak a déli határtól Hegyeshalom térségébe. A migránsok fejenként 500 eurót fizettek a fuvarért.

Az embercsempészek szeptemberben Abdánál buktak le. Furgonjukat éppen a férfi vezette, akinek egyébként nem is volt jogosítványa. A rendőrök a jármű rakterében 20 migránst találtak.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói akkor két német állampolgárt vettek őrizetbe, és ellenük embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A nyomozás során kollégáim azt is megállapították, hogy a bűncselekmény elkövetésében szervezőként egy török állampolgár is részt vett” – mondta Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A két német embercsempész ellen az ügyészség tavaly júniusban vádat emelt. Ügyüket a Győri Törvényszék tárgyalja. Mindketten letartóztatásban vannak. Ugyanabban a börtönben tartják őket fogva, ahol megbízójukat, a török férfit is őrzik.

Forrás: hirado.hu