Török elnök: Görögország is nyissa meg kapuit a migránsok előtt

(Photo by Adem ALTAN / AFP) (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban a török család-, munka- és társadalomügyi minisztériumnak a nemzetközi nőnap alkalmából tartott rendezvényén azt javasolta Görögországnak, hogy Törökországhoz hasonlóan nyissa meg „kapuit” a migránsok előtt, mondván az emberek csak keresztülhaladnának rajta Európa más országai felé. „Görögország, hozzád szólok! Nyisd ki te is kapuidat, ahogy tetted (korábban), és szabadulj meg a tehertől! Hadd menjenek Európa más országaiba! Ennek az ügynek más megoldása nincs.” – fogalmazott. Erdogan ismételten nehezményezte, hogy szerinte eddig senki nem ítélte el a görög határrendészek fellépését, azt, hogy bántalmazzák a nőket, megverik, vagy akár meg is lövik a migránsokat, majd igyekeznek visszatoloncolni őket. A török államfő vasárnapi felszólalásában arra emlékeztetett, hogy március 9-én, hétfőn egynapos látogatásra Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Unió tisztségviselőivel beszéljen a migránsválságról.

Szombaton éjszaka is voltak kisebb összecsapások a török-görög határon, a feltorlódott migránsok a kerítés több pontján is megpróbáltak áttörni, aminek csak a görög fegyveres katonák megjelenése vetett véget. Vasárnap a görög kormány közzétett egy videófelvételt, amelyen az látszik, hogy egy katonai jármű elbontja a török oldalon a két országot elválasztó határkerítést. Közben vasárnap tűz ütött ki egy görögországi menekülttáborban Leszbosz szigetén, a tűzoltóság tájékoztatása szerint az anyagi kár jelentős, azonban személyi sérülés nem történt.

Mostanra általános európai állásponttá vált az a meggyőződés, amelyet Magyarország már 2015-ben hangoztatott, amikor az első migrációs hullám elérte Európát – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az Európai Unió külügyminisztereinek tanácskozásán Zágrábban olyan dokumentumot fogadtak el a résztvevők, amely szerint meg kell védeni a külső határokat, teljes szolidaritásról kell biztosítani Görögországot, továbbá a felek nem tolerálják az illegális határátlépéseket – ismertette a miniszter. „Mi 2015-ben is pontosan szó szerint ezt mondtuk, akkor ezért a XX. század legsötétebb korszakának diktatúráival hasonlítottak össze minket” – jegyezte meg, hozzátéve: hogy „ma pedig gyakorlatilag az Európai Unió pontosan ezt mondja, mára mainstream európai állásponttá vált”. Szijjártó Péter elmondta, hogy most az EU azonnali segítségről döntött Görögország számára, amit Magyarország is támogat, ahogyan azt is, hogy Törökország is kapjon támogatást. Magyarország soha semmilyen támogatást nem kapott az uniótól, amióta megépítette a határkerítését – jegyezte meg a miniszter, – jelentette ki, megjegyezve: „nekünk nem Brüsszel rólunk kialakított véleménye számít, hanem az, hogy meg tudjuk védeni, megvédjük a magyar emberek és Magyarország biztonságát”.

MTI, PESTISRACOK.HU