Török elnök: Az EU-nak támogatnia kell a török terveket Szíriában / Orbán Viktor: Általános európai megközelítéssé vált az illegális bevándorlással szembeni magyar álláspont

Fotó privatbankar

A görög-török határon tegnap reggel ismét összecsaptak a görög rendőrök és az illegális bevándorlók. Az elmúlt néhány napban több mint 27 ezer illegális átlépési kísérletet akadályoztak meg a görög hatóságok. Ha az európai országok meg akarják oldani az illegális migráció jelentette problémát, támogatniuk kell a török terveket Szíriában – mondta a török elnök szerdán Ankarában, a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén. Recep Tayyip Erdogan szerint „minden egyes európai ország, amely lezárja határait, megveri a menekülteket, elsüllyeszti csónakjaikat és megpróbálja őket visszaküldeni, megsérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát”. Nehezményezte, hogy az unió tagállamai a mostani helyzetben anyagilag segítik egymást, miközben Törökországot az elmúlt években „nem támogatták”. Süleyman Soylu török belügyminiszter szerda délelőtt a Twitteren azt közölte, hogy eddig 135 844 menekült hagyta el Törökország területét Edirne tartományon keresztül, és lépett át Görögországba. Athén ezt tagadja.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Ankarában arra kérte a török elnököt, hogy ne támogassa a menekültek további mozgását az EU határai felé. Borrell elmondta, hogy „hosszú és hasznos” megbeszélést folytatott Erdogannal, akivel ugyanakkor azt is közölte, hogy elfogadhatatlan a török-görög határon kialakult jelenlegi helyzet. A főképviselő bejelentette, hogy Brüsszel egy 170 millió eurós (mintegy 57 milliárd forintos) csomag keretében további humanitárius segélyt nyújt a legkiszolgáltatottabb szíriai emberek számára. A Görögországban jelentkező rendkívüli körülmények között az EU elsődleges feladata a rend biztosítása a külső határokon – mutatott rá Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben. Ylva Johansson belügyekért felelős biztos a sajtótájékoztatón azt mondta: annak okán, hogy a migrációval összefüggésben strukturális és fenntartható megoldásokra van szükség az egész unióra vonatkozóan, az Európai Bizottság hamarosan javaslatot terjeszt elő egy új migrációs és menekültügyi paktumra. Törökországnak együtt kell működnie az EU-val, és természetesen az uniónak is Törökországgal ahhoz, hogy a mostani válsághelyzetet rendezni tudjuk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztos. Elmondta: a bizottsági munkában is következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy Ankarára stratégiai partnerként kell tekinteni.

Szerdai rendkívüli ülésükön nyilatkozatot fogadtak el az uniós belügyminiszterek, és ebben azt az évek óta hangoztatott magyar álláspontot is kimondták, hogy az EU külső határait minden körülmények között meg kell védeni – jelentette ki a Törökország és Görögország határán kialakult migrációs helyzetre utalva szerdán Brüsszelben a magyar belügyminiszter. Pintér Sándor ismertette: Magyarország felajánlotta, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynökségének keretében 65 fős segítséget biztosít Görögországnak a határvédelemben. Tudatta azt is: az ülésen megszavazták, hogy az EU 350 millió euró (mintegy 117,5 milliárd forint) azonnali támogatást – és szükség esetén újabb 350 millió eurót – nyújtson Görögországnak a határvédelem biztosítására. Az Európai Unió belügyi tanácsa által közreadott zárónyilatkozat szerint az unió elvárja Törökországtól, hogy betartsa a 2016 őszén létrejött migrációs megállapodásban foglaltakat. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ülést megelőzően arról beszélt: ha az uniós tagországok mindegyike 500 ezer lakosa után 10 kiskorú menekültet befogadna, az sok szenvedésnek vetne véget.

Általános európai megközelítéssé vált az illegális bevándorlással szembeni magyar álláspont, de ha nem folytatják keményen, nagy baj lesz – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Prágában, a visegrádi országok kormányfői csúcstalálkozóján. Kiemelte: még ha sikeres is lesz Görögország kísérlete a migránsok feltartóztatására, nem szabad elfeledkezni arról a 130 ezer emberről, aki már északra van a görög határtól, és be akar jutni Európába. Nem szabad elfeledkezni a Macedóniának és Szerbiának nyújtandó segítségről, mert meg kell próbálni minél délebbre megállítani ezt a tömeget – jelezte a politikus, hozzátéve: ha ez nem sikerül, akkor, mint 2015-ben, „végső mentsvárnak ott lesznek a magyarok”, a szerb-magyar határon meg fogjuk őket állítani. A V4-ek kormányfői találkozója után tartott sajtóértekezleten a miniszterelnökök egybehangzóan hangsúlyozták a külső schengeni határok védelmének szükségességét. A cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő megismételte, hogy készek továbbra is minden segítséget megadni a határvédelemhez a migrációs nyomás alá kerülő országoknak.

Görögországnak kötelessége védenie az EU külső, schengeni határait – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Itt az ideje, hogy Brüsszel felébredjen, és a képmutató, Európára veszélyes bevándorláspolitika helyett végre azt tegye, ami az európai emberek érdeke, amivel meg lehet védeni az európaiak biztonságát – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult migránsáradat – jelentette ki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület szerdai zárt ülése után. Halász János elmondta, hogy az elhangzott információk nagy része 30 évig titkos, annyit viszont jelzett: a magyar szolgálatok felkészülten, elkötelezetten és eredményesen végzik munkájukat. Bejelentette: a Fidesz-frakció kezdeményezte, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság következő ülésein folyamatosan napirenden legyen az illegális migrációs helyzet. Stummer János bizottsági elnök sajtótájékoztatóján kifejtette: arra kérik a magyar kormányt, lehetőségeihez képest tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Görögország meg tudja védeni saját, egyben az EU határait. Kérik azt is, hogy a magyar határokon erősítsék meg a védelmi intézkedéseket – hangoztatta a képviselő, aki azt is elmondta, arra kérik a kormányt, ha esetleg a román határőrizeti helyzet változik, készüljön fel a kerítés továbbépítésére. A legfontosabb az EU és Törökország közötti megállapodás visszaállítása, hogy Törökország ott tartsa a migránsokat – értékelt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja a testület ülése után újságíróknak. Ungár Péter kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarország határvédelme szempontjából a kerítést hatékony és jó intézménynek tartja.

Szerbia felkészült akár több ezer migráns befogadására és ellátására, de félő, hogy ebbe belerokkanna az ellátórendszer – derült ki szerdai helyi sajtónyilatkozatokból. Ausztriának meghatározott mértékben részt kellene vennie a menekültek befogadásában – fogalmazott Alexander Van der Bellen osztrák államfő. Sebastian Kurz néppárti kancellár viszont úgy vélekedett: Ausztria „általánosságban nem fogad be további menekülteket”. A Zöldek politikusa, Werner Kogler alkancellár úgy nyilatkozott: Ausztriának be kellene fogadnia a nőket és a gyermekeket. Az Euronews arról számolt be, hogy a görög-török határon ragadt menekültek mellett vonult utcára több ezer ember Berlin kormányzati negyedében. A tüntetők Angela Merkel kancellár hivatala közelében követelték, hogy az EU nyissa meg határait a bevándorlók előtt. A Seebrücke nevű NGO ezen a héten további 25 németországi és svájci városban szervez hasonló megmozdulásokat – közli a V4NA nemzetközi hírügynökség, rámutatva: a Seebrücke 2018 nyarán „a semmiből jött létre”, a Soros György milliárdos által pénzelt Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával.

Eközben a Financial Timesban közölt véleménycikket Soros György, aki szerint Európa kerülni akarja a konfrontációt Szíria ügyében, holott éppen, hogy ki kéne állniuk emellett: azzal, hogy az EU az oroszok által „kreált” menekültválsággal foglalkozik, Európa a tünetre és nem az okra figyel. Úgy vélekedett: Európának Törökország pártjára kell állnia a Szíriában háborús bűnöket elkövető Oroszországgal szemben.

MTI, HU.EURONEWS.COM, 444.HU, ORIGO.HU, MAGYAR NEMZET