Tömeges letartóztatások a Diadalívnél és traktorok Versailles-ban: tovább tüntettek a francia gazdák

Fotó: Shutterstock

Markáns eszközökkel adtak hangot követeléseiknek a Coordination rurale gazdaszervezet termelői pénteken: az európai agrártüntetésekhez csatlakozó termelők szalmabálákat szórtak szét a Diadalívnél, és traktoriakkal megmutatkoztak Versailles-ban is.

Péntek reggel meglepetésszerűen jelentek meg a gazdák a Diadalívnél Párizsban, A Place de l’Étoile téren tartott gazdatüntetést követően 66 embert tartóztattak le – tudta meg a Le Figaro rendőrségi forrásból.

A Coordination rurale gazdaszervezet tüntetéséről a Le Figaro is beszámolt: péntek reggel a helyszínen, a csendőrök gyűrűjében

három párizsi fiatalember, akik a vidéki koordinációs tüntetők támogatására érkeztek, a napi evangéliumot mondta hangosan.

„Munkába indulás előtt szerettünk volna misére menni, de kifutottunk az időből, és (a csendőrök) most úgysem engednek el minket innen” – mondta egyikük, aki egy tanácsadó cégnél dolgozik.

A gazdák, akik traktoraikkal Versailles-ba is elmentek pénteken, a demonstrációkon tisztelegtek az öngyilkosságot elkövető gazdálkodók emléke előtt. A franciaországi agrármegmozdulások kezdetekor, mint arról a hirado.hu is beszámolt, a tüntető gazdák felhívták a figyelmet arra, hogy

eddig 126 gazdálkodó lett öngyilkos

az elviselhetetlenül megnövekedett terhek és a hatóságok zaklatásai miatt.

„Arra vagyunk ítélve, hogy ukrán csirkét és argentin marhahúst fogyasszunk?”

– tette fel a kérdést egy breton gazda a tüntetésen a Le Figarónak. „Azzal, hogy a szabadkereskedelmi megállapodások révén egyre több élelmiszert importálunk, hátba szúrjuk a gazdáinkat” – fogalmazott Pierrick Berthou, egy quimperléi gazdálkodó.

Gazdavédelem vagy hipokrita „állatvédelem”?

Mindeközben a gazdák védelmére kelt Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter a párizsi mezőgazdasági kiállításon. Miközben a helyszínen a baloldali pártszövetség, a NUPES képviselője, Sandrine Rousseau azt állította, hogy a mezőgazdasági kiállítás állatai szenvednek a zajtól és a tömegtől, illetve hogy leszedálták az állatokat, hogy nyugton maradjanak,

Fesneau kijelentette: „Ezek a megjegyzések egy tűrhetetlen lejárató mozgalom részei.

Nem létező dolgokról beszélnek és ártanak a gazdáknak, akik jól bánnak az állatokkal

és ők azok, akik gondoskodnak róluk.”

Forrás: hirado.hu