Többemeletes tengeri hajó ütközött egy kisebb turista-hajónak Velencében

Forrás: AFP/Andrea Pattaro, origo.hu

A baleset vasárnap, a reggeli órákban történt a Giudecca sziget előtti Velencébe vezető hajó-csatornában, a San Basilio hajóállomáson. A kisebb turistahajó indulási manővert kezdett, amikor az óceánjáró szállodahajót két kikötő-rendező vontatóhajó igyekezett a Szent Márk térhez közeli kikötőhelyére beállítani. Az olasz értesülések szerint vagy motorhiba, vagy egy vontatókötél elszakadása okozta a balesetet.

A négy kórházba szállított személy 66 és 72 év közötti turista volt: amerikai, új-zélandi és ausztrál állampolgárok. Kettejüket már kiengedték a kórházból. Az MSC Cruisies genfi székhelyű nemzetközi hajózási vállalat „Opera” nevű luxushajója hangosan dudált, ahogy közeledett a kikötőhöz, mire a járókelők futásnak eredtek. A 2679 utas szállítására alkalmas, 54 méter magas és 275 méter hosszú Opera ezt követően belerohant a mólóba és az ott horgonyzó kisebb turistahajóba. Az ütközéskor többen vízbe estek. Luigi Brugnaro velencei polgármester a Twitteren megerősítette a baleset hírét, amely a Velence központjában található Giudecca-csatornán történt. Régóta vita tárgyát képezi, hogy kitiltják-e a tengerjáró hajókat a lagúnaváros egyre zsúfoltabb vízi útjairól. Az MSC Opera műszaki hiba miatt 2011 májusában félbeszakítani kényszerült egyik útját a Balti-tengeren. Akkor Stockholmban tette partra 1800 utasát, akik úti célja eredetileg Szentpétervár lett volna. A luxushajók biztonsági hiányosságai újra előtérbe kerültek azt követően, hogy egy szállodahajó nekiütközött egy dél-koreaiakat szállító turistahajónak a Duna budapesti szakaszán. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek és 21-en eltűntek. Szemtanúk szerint többen a vízbe estek. A vizsgálat megkezdődött. A velencei polgármester egyelőre felfüggesztette a hajóközlekedést a város egész területén. (Forrás: MTI; hirado.hu)

Azok, akik gyakrabban megfordulunk Velencében, már régen tapasztaljuk, hogy egy sokkal nagyobb baleset elkerülése csak a szerencsén múlik. Az a látvány, ahogy az épületeken is túl emelkedő úszó monstrum elhalad a Punta delle Dogana előtt, végig megy a Giudecca csatornán, az pontosan olyan mintha a XXI. század merényletet követne el a XV. és a XVI. század ellen. A mérhetetlen pöffeszkedés – erről ma azt mondhatjuk, hogy ez a kapitalizmus egyáltalán nem diszkrét bája. (TKB)