Több tízmilliárdos fejlesztés a környezet- és természetvédelemben

Kiemelkedő, mintegy 63 milliárd forint értékű fejlesztés zajlik a környezet- és természetvédelemben Magyarországon a 2014-2020 közötti időszakban – mondta a földművelésügyi miniszter szombaton Tiszaderzsen.

Fazekas Sándor a Tiszta tó a Tisza-tó című Környezetvédelmi Konferencián és a Tisza-tavi polgármesterek találkozójának szakmai rendezvényén elmondta: a nemzeti ügyek kormánya valamennyi kabinet közül a legelkötelezettebb és a legtöbbet teszi a környezet-és természetvédelemért. Hozzátette: mintegy 100 ezer hektáron tudják javítani a védett természeti területek állapotát a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), illetve más programok keretében. – Szólt arról, hogy évek óta folyamatosan fejlődik a Tisza-tó környéke, elkészült a kerékpáros centrum, egyedülálló látványosság a kiskörei hallépcső és tervezik a Tisza-tavi vízi sétány bővítését. Kiemelte: a Tisza-tó környezetében található megyék foglalkoztatottsági helyzete javult, felére csökkent a munkanélküliség, a térségben keletkező jövedelem mintegy harmadával-negyedével nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma is dinamikus növekedést mutatott 2010 és 2016 között, a vendéglétszám Heves megyében megduplázódott, Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 34,7 százalékkal nőtt – mondta, hozzátéve: ebben szerepe van egyebek mellett a termálturizmusnak és a Tisza-tavi templomok program révén megújult templomoknak is. – A hulladékgazdálkodás és szemléletformálás összefüggéseiről Búsi Lajos a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében, míg a nemzeti parkok szerepéről a Tisza-tó térségében témakörről Rácz András, az FM környezetügyért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a jelenlévőket. (MTI/FM Sajtóiroda).

A Polgári Kisgazdák alapvetően fontosnak tartják a biológiai sokféleség megőrzését. Ehhez a környezet- és a természetvédelmen keresztül vezet az út. A mező- és élelmiszergazdaság környezeti hátterének a felszámolása az ágazat csődjéhez fog vezetni, mert az a létfontosságú biológiai alapok megszűnését vonná maga után. – Mindezért az őshonos növény- és állatfajok genetikai értékeinek a megőrzése létkérdés a gazdasági haszonnövény- és haszonállatfajták sikeres nemesítése érdekében. – A környezeti és természeti értékek felszámolása esetén unokáink se fognák látni mindazt a környezeti értéket, ami az emberi lét alapját adja. Minden elismerést megérdemel a Földművelésügyi minisztérium összes törekvése, amelynek fontos rendezvénye volt a Tisza-tó Környezetvédelmi Konferencia most Tiszaderzsen sorra került rendezvénye. (KPE).