Több százezer ember életét mentheti meg a vakcinává fejlesztett rizs

Fotó agrarszektor.hu

Japán tudósok génmódosítással kolera elleni vakcinává fejlesztették a rizst.

A Tokiói Egyetem tudósai – Hiroshi Kiyono professzor irányításával és több külföldi egyetem közreműködésével – kolera elleni vakcinát, illetve gyógyszert építettek be egy génmódosított japán rizsfajtába – írja az eurekalert.org. Az első kísérletek alapján megállapítható, hogy az önként vállalkozó páciensek immunválasza pozitív, és szervezetük valóban képes ellenállni a kolera toxin B változatának.

Ennek a veszélyes, évente több millió embert megbetegítő és több százezer halált okozó, manapság elsősorban szennyezett víz fogyasztása által kiváltott kórnak a megfékezése önmagában is óriási jelentőségű. A felfedezés azonban egy külön gyakorlati orvostudományi előnyt is jelent, amely abban áll, hogy az immunitást hordozó (rizsbe épített) antianyag könnyen szállítható, korlátlan ideig, olcsón és egyszerűen tárolható (szobahőmérsékleten is).

Ez felbecsülhetetlen plusz értéket jelent, mivel nem feltétlenül szükséges külön foglalkozni a fertőzöttek felkutatásával és a betegség diagnosztizálásával, a megelőzés részben automatikusan történik, bár a gyógyhatású anyagot természetesen ki is lehet vonni a rizsből.

Az ilyen céllal genetikailag átszerkesztett rizsfajtát zárt farmokon, a WHO felügyelete alatt termesztik. Az új gyógyszer az E-coli baktérium által okozott fertőzéssel szemben is védelmet nyújthat a két kórokozó közötti hasonlóság alapján.

Egy független testület a mintegy 30 önkéntes páciens részvételével és különböző mennyiségű rizs elfogyasztásával végzett kísérletek alapján megállapította, hogy az így módosított rizsnek az emberi egészséget negatívan befolyásoló mellékhatása nincs.

A rizsbe beépített, MucoRice-CTB-nek nevezett hatóanyaggal kapcsolatos tapasztalatokat a The Lancet Microbe folyóiratban közölték.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre