Több száz migráns gyűlt össze a déli magyar határnál, később elszállították őket

Forrás MTI, Molnár Edvárd

Több orgánum is arról számolt be: tegnap „migránsmenet” indult Szerbiából Magyarország déli határa felé, a több száz bevándorlóból álló csoport délután érkezett meg a Tompa-Kelebia határátkelőhöz, melyet ugyan a magyar hatóságok lezártak, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy – mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban – a hatóságok átengedik őket. A határ magyar oldalán felsorakoztak a magyar rendőrök. Előzőleg a Kelebia felé tartó migránsok az újságíróknak arról beszéltek: azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt azt a határt. Arról is szóltak, hogy Nyugat-Európában akarnak új életet kezdeni. Az MTI kiemelte: a mintegy 400-500 fős tömeg tagjai a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várják, hogy a magyar fél megnyissa a határt. Ez arra enged következtetni, hogy szervezett eseményről van szó, a migránsok úgy járnak el, ahogy az egyik kiszivárgott levelükben is szerepelt, békésen vonultak – emelte ki az orgánum, megjegyezve: a dokumentumban a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy számban lesz jelen a nemzetközi média, így az akció híre gyorsan terjed majd. Mindezek a jelek arra utalnak, hogy egy civil szervezet állhat a „migránskaraván” szervezése mögött – tudatta a távirati iroda. Az M1 aktuális csatorna tudósítója, Muci Attila azt mondta: a migránsokat a közösségi médiában zárt csoportokban szervezik hetek óta. Hozzátette: humanitárius szervezetek, így például az Orvosok Határok Nélkül takarókat, sátrakat osztogat a migránsoknak a térségben. Híradások szerint csütörtök este a demonstráció szervezői összegyűjtötték és a műszaki határzárhoz terelték a gyerekeket, hogy skandálásuk és kéréseik meglágyítsák a szolgálatot teljesítő határőrök szívét, majd az éjszakát is a magyar határ mellett kívánta tölteni a „migránskaraván”. De az M1 aktuális csatornán péntek hajnalban az hangzott el: elszállították a szerb hatóságok a Kelebiánál összegyűlt több száz migránst. Az illegális bevándorlókat visszavitték a befogadó központokba – közölték az 1 Perc Híradóban.

Szégyenletesnek nevezte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter csütörtökön a Kelebia-Tompa határátkelőnél, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el – hiába – Magyarország felé. Rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadó központokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. Szerinte a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a szálláshelyek között. A politikus azt is hozzátette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte: politikai nyomásgyakorlás a „migránsmenet”. Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottságának fideszes elnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán úgy nyilatkozott: ezeket a „migránskonvojokat” szervezik, ez provokáció, tesztelik a magyar határt, hogy hol lehet áttörni. A magyar határőrök figyelik az eseményeket – tette hozzá, megjegyezve: „nem könnyű a helyzet”.

MTI, ATV.HU, 24.HU, ORIGO.HU, INDEX.HU, HVG.HU, MANDINER.HU, HIRTV.HU, MTI,

Az események azt bizonyítják, hogy az eddiginél is erőteljesebben kell fellépni és szövetségeseket keresni annak érdekében, hogy a más földrészekről érkező migránsok ne jussanak el az Európai Unió határaiig sem. Rendkívüli veszélyes és nehezen kezelhető az a körülmény, hogy egyre nagyobb tömegben és szervezetten jelennek meg a bevándorolni szándékozók az unió határain. (kpe)