Több pénzt rendelt a falugondnokoknak a kormány

Fotó: Havran Zoltán

Kiegészítő támogatást kapnak a falu- és tanyagondnokok, és bővítik is a hálózatot a kormány legújabb határozata szerint.

A költségvetési törvény szerint évi 2,5 millió forintos támogatásban részesülő 1232 települési önkormányzat júniusban 1 millió 150 ezer forint kiegészítő támogatást kap. Abban a néhány faluban, amelyben több ilyen szolgálat működik, mindegyiknek jár ez a pénz.

Emellett megbízták az emberi erőforrások miniszterét, készítsen elő olyan törvénymódosítást, amely a falugondnoki szolgáltatás működtetéséhez előírt lakosságszámhatárt 600 főről két lépésben 1000 főre emelné, továbbá úgy fejlesztené a szolgáltatást, hogy elégítse ki „a kistelepülések aktív korú lakosainak munkába jutásával összefüggő szállítási szükségleteket”, vagyis vigye el a munkahelyükre a dolgozókat ott, ahol ez vonattal vagy busszal nehezen megy.

A kormányhatározat szerint ugyancsak meg kell vizsgálni, hogy a falu- és tanyagondnoki szolgálatokat a jövőben a lakosság száma szerint differenciáltan finanszírozzák, és ennek alapján növelnék az erre jutó költségvetési pénzt.

Forrás: hvg.hu, Domány András