Több mint háromszázan pörgették a mazsorett botot Gyomaendrődön

Fotó: Barna Tamás

Mazsorettbotok, pom-pomok és zászlók repültek a magasba a hosszú hétvégén Gyomaendrődön. A Békés megyei város a Magyar Mazsorett Bajnokságnak adott otthont, ahová több mint 300 versenyző, edzőik, valamint családtagjaik érkeztek. A legjobbak az Európa Bajnokságra is kvalifikációt szerezhettek a háromnapos eseményen.

A szakemberek szerint a mazsorett, mint sport népszerűségét az is jól mutatja, hogy a Békés megyében megrendezett magyar bajnokságra 16 településről mintegy 330 táncos érkezett.

Fotó: Barna Tamás

– Egyre népszerűbb a sportág, egyre több városban jelenik meg ez az ág. Ma már inkább a modernebb irányzat felé húznak az emberek, főként a pom-pom-os felé, mert abban látványosabb gimnasztikai elemeket is be lehet mutatni – mondta Baráth Beáta, a Gyomaendrődi Színfolt Mazsorett Táncegyüttes táncasszisztense, aki több mint egy évtizede maga is táncol.

A csoportok számos egyéni és csoportos kategóriában mérettetek meg a magyar bajnokságon. Voltak hagyományos, úgynevezett magyaros előadások, de a modern kategóriákban a zászlós koreográfiákat is nagyon kedvelte a közönség.

– A hazai mezőnynek fontos esemény a háromnapos gyomaiendrődi megmérettetés, ugyanis innen lehet kvalifikálni az Mazsorettsport Európa Bajnokságra, amely augusztus végén lesz Opátiában, Horvátországban – hangsúlyozta Hunya Jolán, a Gyomaendrődi Színfolt Mazsorett Táncegyüttes alapítója és vezetője.

A szakemberek szerint azok a csapatok és táncosok megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben, akik a Békés megyei országos versenyről kvalifikációt szereztek az Európa bajnokságra ezen a hosszú hétvégén.

– Évről-évre jobbak a magyarok. Mindig is nagyon erősek voltunk a szóló formációkban, szólóban, duóban és a bot eszközzel. Ehhez zárkóznak fel a pom-pom és a mix kategóriák. Az utóbbi versenyszámban két eszközt használnak egy időben a gyerekek – emelte ki Geisztné Gogolák Éva, a Magyar Mazsorett Szövetség elnöke.

A gyomaendrődiek eredményesen szerepeltek a versenyen. A helyi táncegyesület versenyzői több pontszerző és dobogós helyezést is elértek, sőt, a helyieknek mind menettáncban, mind szólóban sikerült a dobogó legfelső fokára állni.

(behir.hu)

Várfi András a KPE választókerületi vezetője még polgármesterként sokat tett azért, hogy a fiatalok megkedveljék a szórakoztatásnak, a táncnak ezt a sajátos formáját. (kpe.hu)