Több mint egymilliárd forintból újult meg két útszakasz Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Folynak a mellékutak felújításai. - A kép forrása: teol.hu

Nettó ezeregyszáz millió forint hazai forrásból újult meg a 3225-ös Szolnok-Jászkisér összekötő út mintegy 7,5 kilométeres besenyszögi, valamint a 3224-es Szolnok-Tiszasüly összekötő út 5 kilométeres szakasza a 2017-2018 Komplex útfelújítási program keretében.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár szombaton Besenyszög-Palotáson, sajtótájékoztatón elmondta: a Komplex útfelújítási program első ütemében 69 milliárd forintból országszerte eddig 562 kilométer fő-, illetve mellékúti szakasz újult meg. Hozzátette: a két éve megkötött közhasznúsági szerződés alapján a kabinet 2020-ig 400 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a közútkezelő számára az üzemeltetési és fenntartási feladatok színvonalas ellátásához. Az idén hazai és részben európai uniós forrásból országszerte csaknem 1200 kilométer mellékút, főút, illetve autópálya „rendbetétele” indult el – jegyezte meg. Az idei útfelújítások közül több mint 120 beavatkozás kifejezetten a helyi idegenforgalom bővülését támogatja – közölte. – Szavai szerint a térség és a megye közlekedési helyzetében nagymértékű javulást hoz majd az M4-es Abony-Fegyvernek közötti 33 kilométeres szakaszának megépítése, a tervek szerint 2020 végéig. Emellett megépül az M35-ös autópálya Debrecent Berettyóújfaluval összekötő szakasza, valamint ennek folytatása Nagykereki felé a magyar-román országhatárig. Így megvalósul az összeköttetés a keleti országrészben az M3-as, az M4-es és az M5-ös autópályák között- fűzte hozzá. – A közlekedéspolitika egyik fő elképzelése, hogy 2030-ra Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül kényelmesen elérhető legyen egy gyorsforgalmi út – emlékeztetett. Ennek érdekében a következő években magas szintű közúti kapcsolatot kap a ma még csak kétsávos főúton elérhető Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Salgótarján, Sopron, Szolnok és Zalaegerszeg – mondta. – Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar falu program meghirdetésének célja, hogy nőjön a kistelepülések népességmegtartó képessége, bővüljön a helyi foglalkoztatás, javuljon az oktatás, az egészségügy, a kulturális és sportélet mellett a közlekedés színvonala is.

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: az útfelújítások folytatódnak, eddig körülbelül tizenöt útszakaszt adtak át a megyében, még ebben az évben négy folyamatban levő beruházást adnak át, illetve jövőre is körülbelül tíz útszakaszt újítanak fel.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője méltatta a beruházásokat, és elmondta: „jó minőségű utak nélkül nincsen jól fejlődő gazdaság, település”.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: az M4-es megépülésével Szolnok gazdasága, termelő beruházásai is erősödnek. A felújított besenyszögi útszakasz előtti mintegy négy kilométeres útszakasz az M4-es programjában újul majd meg- közölte.

Vántsa Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója ismertette a beruházások részleteit; a kivitelező mindkettőnél a STRABEL Konzorcium volt. (Forrás: MTI)

Fekete Ferenc, a Kisgazda Polgári Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének az elnöke: a megye mellékútjainak a folyamatos felújítása nem halasztható tovább. A Jász-Nagykun-Szolnok megye választókerületeiben megválasztott országgyűlési képviselők felé a Polgári Kisgazdák kérése az, hogy feltétlenül tartsák napirenden a megye mellékút-hálózatának mielőbbi jó karba helyezését. A Kisgazda Társadalom minden megújuló mellékútnak örülni tud, legyen az a megye bármelyik választókerületében is, mert az a kistelepüléseken élő emberek mindennapjait könnyíti meg. (KPE – A kép forrása: szoljon.hu)