Több, mint 14 százalékkal nőttek a mezőgazdasági árak Magyarországon tavalyhoz képest

Forrás magro.hu

Jelentősen megnövekedtek a mezőgazdasági árak Magyarországon. A növényi és kertészeti termékek árai már 2020. első félévében is jelentősen drágultak, 2021-re pedig közel 23 százalékkal lettek magasabbak az előző évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatközlése szerint az élő állatok és állati termékek árában a 2020-as növekedési ütemhez képest visszaesés történt 2021. első félévére. Összességében viszont elmondható, hogy a 2020-as év első félében tapasztalható drágulás 2021. azonos időszakában is folytatódott.

A válságokkal és visszaesésekkel terhelt 2020-as esztendő első félévében, a koronavírus-járvány európai és magyarországi megjelenése és berobbanása idején mintegy 4,8 százalékkal nőttek a növényi és kertészeti termékek árai Magyarországon. Az élő állatok és állati termékek 8,9 százalékkal lettek drágábbak az előző év azonos időszakához hasonlítva. A mezőgazdasági ráfordítások 0,5 százalékkal nőttek meg. Az agrárolló – amely az az agrártermelők számára kedvezőtlen helyzet, amikor egy közös bázishoz viszonyítva az ipari árszínvonal gyorsabb ütemben nő, mint a mezőgazdasági, vagyis az ipari és mezőgazdasági cserearányok a mezőgazdaság szempontjából kedvezőtlenül alakulnak – 5,7 százalékos volt. Összességében pedig 6,2 százalékkal emelkedtek az árak – derült ki a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adataiból.

Így alakultak a mezőgazdasági árak Magyarországon 2021-ben

A 2021-es évben nagy általánosságban tovább folytatódott a mezőgazdasági árak emelkedése. Az idei első félév során növényi és a kertészeti termékek a 2020-as szinthez képest további 22,8 százalékkal lettek drágábbak, míg az élő állatok és az állati termékek árai 1,8 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben a mezőgazdasági ráfordítások 9,7 százalékkal emelkedtek meg. Ebben a növekedésben már benne van a takarmányárak 2020 második felében bekövetkezett, és azóta is érezhető jelentős növekedése. Továbbá a szakértők szerint része lehet a munkaerő, a csomagolóanyag, az üzemanyag és az energia árának drágulása is. Az agrárolló is csökkent. 2021 elején már 4 százalékos volt a 2020-as év azonos időszakához hasonlítva.

A mezőgazdasági árak összességében 14,1 százalékkal magasabbak, mint egy éve.

A Magro Gabona árinformációs rendszer

Amennyiben az árak érdeklik, javasoljuk, hogy nézze meg a Magro Gabonaindex (rövidítve MGX) fejlesztésünket, amely a magyarországi gabonapiac állapotát mutatja be. Az index alapját a Magro.hu online mezőgazdasági piactérre feltöltött gabona (árpa, búza, cirok, köles, kukorica, rizs, rozs, tritikálé és zab) eladási és vételi ajánlatok, valamint az ott megvalósult tranzakciók képezik, értékét naponta egyszer határozzuk meg. Ez egy olyan piaci indikátor, ami kiválóan alkalmas a hazai gabonapiac árváltozásainak és a trendek nyomon követésére. További részletek itt:

Magro Gabonaindex (MGX) – Gabona árinformációs rendszer