Több millió embert érintő problémát oldhat meg az új törvény

A kép forása: agroinform.hu
Elkészült az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat – jelentette ki az agrárminiszter, aki szerint ennek elfogadása az őszi törvénykezési időszak meghatározó eleme lesz.

Nagy István az Infó Rádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a probléma több mint egymillió hektár termőföldet és 3,5 millió embert érint. Elmondta, hogy a tervezet lényegi eleme, hogy az államnak kellene vásárlóként fellépnie. Nagy István beszélt arról is, hogy a gazdáknak a kereskedelemben termelődő haszon visszaosztásából is részesülniük kellene. A magyar gazdaság egyik legnagyobb sebezhetőségének nevezte, hogy a piac, vagyis a kiskereskedelmi üzletek nincsenek magyar kézben. Egy közösségi feldolgozó-üzem felépítése jelenthetne megoldást a szabolcsi alma felvásárlásának ügyére – jelentette ki az agrárminiszter. Legalább akkora üzemre lenne szükség, hogy ármeghatározó tényező tudjon lenni. Úgy vélte: így elérhető, hogy a feldolgozók ne tudjanak összefogni a gazdák kárára. (Forrás: Info Start)

A Polgári Kisgazdák egyetértenek azzal, hogy azoknak a közös tulajdonban lévő földeknek a jogi helyzetét rendezni kell, ahol vagy a tulajdonos személye bizonytalan, vagy nem lelhető fel, Azoknál a közös tulajdon megszüntetéseknél is egyszerűsíteni kell a jogi eljárást, amelyek már a hagyatéki eljárás során rendezetté váltak. A Polgári Kisgazdák azonban csak olyan jogi megoldásokat tudnak támogatni, amelyek a tulajdonosi jogokat szükségtelenül, nem korlátozzák, a már meglévő és bizonyított tulajdont pedig az Alaptörvénynek megfelelően védelemben részesítik. Fontosnak tartjuk előrebocsátani, hogy ahhoz ragaszkodnunk kell, hogy a tervezet jogi rendezésről a Polgári Kisgazdák Országgyűlési Munkacsoportja időben értesüljön, és az észrevételeit időben érvényesíteni tudja. (KPE)