Több milliárd forintból erősítik a gátakat a Hármas-Körösön

Fotó: korosoknaturpark.hu

A mértékadó árvízszintnél csaknem egy méterrel magasabbra emelik a Hármas-Körös jobb parti, csaknem öt kilométer hosszú gátját Gyomaendrőd térségében: az uniós és hazai forrásból finanszírozott, több mint hárommilliárd forintba kerülő beruházást az indokolja, hogy a korábbi vizsgálatok szerint a „Tisza-völgyi árvízvédelmi rendszer tartalékai a legtöbb folyószakaszon kimerültek”, és ha nem állítják meg a nagyvízi meder vízszállító képességének csökkenését, akkor az árvízi biztonság jelentős csökkenésével kell számolni – közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) szerdán az MTI-vel.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság és a Kövizig konzorciuma által, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósítandó beruházásnak 2021. február 28-ig kell elkészülnie. Az érintett terület Mezőtúr és Gyomaendrőd közigazgatási területén található. A töltésfejlesztés mellett megerősítik az altalajt, újjáépítik a peresi gátőrházat, megújul a telepen a munkáspihenő és a szertár épülete.

(MTI, hirado.hu)

Várfi András a KPE választókerületi vezetője és a Békés megyei Közgyűlés Alelnöke szerint: a Békés megyei 2. sz. választókerület nagymértékben érintett minden olyan beruházásban, változtatásban, ami a Hármas-Körös vízhozamát, és így a térséget érinti. Az elmúlt évek alatt – korábban polgármesterként, majd a Békés megyei közgyűlés Alelnökeként – a kisgazdák támogatásával arra törekedtem, hogy az itt élő emberek érdekében a szükséges fejlesztések megvalósuljanak. A következőkben is nagy figyelemmel leszünk a tervezett változtatások eredményére.