Több időt töltünk otthon, egyre több a konyhatűz

Fotó: ripost.hu

Már majdnem a tavalyi lakástűzszám felénél járunk három és fél hónap alatt.

A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitvatartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. A tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. Az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak.

Tavaly csaknem 1200, idén eddig 350 konyha vált a lángok martalékává. Évente átlagosan több mint 6500 lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, idén csaknem 2700 alkalommal vonultak ilyen jellegű eseményhez. Az otthonokban bekövetkező tűzesetek legfőbb kiváltó oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség, az elektromos berendezések nem rendeltetésszerű használata, és az ágyban dohányzás. Tavaly a lakástüzek 17,8 százalékában, összesen 1168 alkalommal a konyhában csaptak fel a lángok. Idén ez az arány 12,8 százalék, 344 esettel. Az előző évben öten vesztették életüket konyhatűzben és száznegyvenhárman sérültek meg, idén pedig tíz ember sérült meg, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
  • Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
  • Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!
  • Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
  • Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!

Forrás: boon.hu