Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

A kép forrása: mult-kor.blog.hu

Bár kis mértékben drágul a búza és a szójabab, de a két agrártermék árjegyzése így is több hetes mélyponton áll. A kukorica ára csaknem fél százalékkal csökkent.

A búza 0,4 százalékkal a vékánkénti 513 dollárcentes szintre drágult, a szójabab is 0,4 százalékot szedett magára, a kurzus a 915 dollárcentes szintet is átvitte. A kukorica piacán inkább az eladók voltak többségben, az ár 0,5 százalékkal 368 dollárcent közelébe csúszott le. Annak ellenére, hogy két fontos agrártermék ára is felfelé ment, több hetes mélyponton van a piac. A búza 2,3, a szójabab 1,9, a kukorica pedig 4,9 százalékos mínuszban áll, ha a tőzsdei görbét egy hónapos időtávon nézzük.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet. A kukorica és a szójabab piacán a friss betakarítási adatokra vártak a kereskedők. A kukoricaföldeken 76 százalékon, a szójabab tekintetében pedig 91 százalékon állnak a termelők.

“A fennmaradó területeken várhatóan a következő két hétben betakarítják a termést a gazdák. Ekkor lehet véglegesen megállapítani majd, hogy a tavaszi időjárási helyzet milyen hatásokkal, milyen hozamcsökkenéssel járt a 2019-es esztendőben” – állapította meg elemzésében a Commerzbank, amelyet a Thomson Reuters hírügynökség idézett.

Brazíliában és Argentínában az esőzések segítik a kukorica és a szójabab vetési munkálatait, ám a szójabab árát továbbra is az tartja szűk sávban, hogy a kereskedelmi tárgyalások kapcsán nincsenek konkrétumok és sok a bizonytalanság. Egyre többen aggódnak amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök a vámtarifák további emelését helyezte kilátásba arra az esetre, ha nem születne megegyezés Peking és Washington között.

A búza árának emelkedését támogatták az Ausztráliából és Argentínából érkező, romló kilátásokkal kapcsolatos hírek.

Forrás: Agrofórum Online, Gadóc György