Több európai ország követi a V4-ek politikáját

MTI Fotó: Soós Lajos

A V4-ek utat nyitottak Európában, ma már több ország követi azt a politikát, amit úttörőként alakított ki a visegrádi csoport – mondta Pintér Sándor a visegrádi országok és Ausztria belügyminiszteri találkozóján.

A belügyminiszter a tárgyalást követő sajtótájékoztatón kiemelte: a visegrádi országok között minden területen összhang van, ezért volt sikeres a magyar elnökség az elmúlt egy évben.

 Kifejtette: jelentős eredményeket értek el Magyarország határainak megvédésében, továbbá segítséget nyújtottak más országoknak, és most lehetőség nyílik arra, hogy Albániának és Bosznia-Hercegovinának is támogatást nyújtsanak. Fontos feladat az együttműködés az embercsempészet felszámolásában is – tette hozzá.

Pintér Sándor arra kérte szlovák kollégáját, hogy a most kezdődő szlovák V4-es elnökség folytassa a megkezdett munkát, amiben – mondta – Magyarország teljes mértékben támogatni fogja. Ausztriát pedig arra kérte, hogy a közösen megfogalmazott céloknak igyekezzen érvényt szerezni Európában, hiszen a cél az, hogy egész Európa egységesen gondolkozzon a migráció, az országok védelme és a belső határok átjárhatósága tekintetében.

 Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Joachim Brudzinski lengyel belügy- és közigazgatási miniszter hangsúlyozta: a visegrádi országok a kezdetektől felvállalták álláspontjukat a migrációs vitában, és egyértelműen bebizonyosodott, hogy nekik lett igazuk. A V4-nek igaza lett azzal kapcsolatban, hogy a kontrollálatlan migránsbeáramlással szemben biztosítani kell az EU jövőjét – fogalmazott.

A lengyel tárcavezető azt mondta, országa támogatja az EU-t a déli külső határok védelmében, emellett külső határországként védi a keleti határokat és segít más határszakaszokon is.

Úgy vélte, a V4-es kormányokat segíti, hogy a társadalmaik maradéktalanul támogatják őket, ami más, régi tagállamokban nem feltétlenül van így.

 Fotó: Soós Lajos/MTI

Denisa Sakova szlovák belügyminiszter kiemelte: országa a V4-es csoport elnökeként folytatni szeretné a Magyarország által elkezdett sikeres munkát. Ahogyan Magyarország tette, úgy Szlovákia is arra törekszik, hogy hatékonyan képviselje a V4 álláspontját az EU-ban – közölte. Hozzáfűzte: emellett a külső határok megvédésére, a schengeni rendszer megőrzésére is nagy hangsúlyt helyeznek.

A szlovák tárcavezető közölte: a magyar elnökséghez hasonlóan országa is folyamatos párbeszédet kíván folytatni a nyugat-balkáni régióval, ugyanis fontos a migrációs válság megoldását a nyugat-balkáni útvonal mentén segíteni.

Denisa Sakova lényeges célnak nevezte a terrorizmus és a kiberbűnözés elleni küzdelmet is.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Peter Goldgruber, az osztrák belügyminisztérium főtitkára arról beszélt, hogy országa tölti be az EU soros elnöki posztját az év második felében, és az osztrák elnökség mottója a Védelmező Európa lesz. Az elnökség célja, hogy az EU közelebb kerüljön a polgárokhoz, és ennek része a külső határvédelem megerősítése, hiszen az emberek joggal várják el, hogy Európa közösen és hatékonyan védje meg a külső határait – mutatott rá.

Mint mondta, emellett nagy hangsúlyt helyeznek az embercsempészet felszámolására és a nyugat-balkáni útvonallal kapcsolatos teendőkre is.

Peter Goldgruber közölte: a külső határok védelme és egy válságot is kiálló menekültügyi rendszer megteremtése rendkívül fontos ügy.

Fotó: Soós Lajos/MTI

Juraj Chmiel, Csehország budapesti nagykövete közölte: a találkozón a migráció és a külső határvédelem kulcskérdéseit vitatták meg, és megerősítették régi együttműködésüket. A migrációs válságot a külső határokon és a küldő országokban kell megoldani – jelentette ki. A diplomata hozzátette: a V4 és Ausztria együttműködésének megerősítése azért is nagyon fontos, mert hamarosan Ausztria lesz a EU soros elnöke.

(MTI; kormany.hu)