Több “atomot” akarnak a finnek

yle.fi

“Több atomot akarnak a finnek a klímafrász miatt” legalábbis ezt állítja egy felmérésre hivatkozva az a TVO, mely többek között a bővítés alatt álló olkiluotói erőmű tulajdonosa is.

A finn energiatermelő és szolgáltató cég, a Teollisuuden Voima (TVO) nem tartozik a legnépszerűbbek közé Finnországban, de ettől még érdekesnek tűnik a felmérésük, mely szerint három éve nő Finnországban a nukleáris energia támogatottsága. A mintát és a módszertant ugyan nem ismertette a cég, de a friss felmérés szerint olyan magas szintű volt 2018-ban a támogatottság, amire legutóbb a 2000-es években volt példa. Ennek oka a cég közleménye szerint az, hogy az emberek éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalma egyre nő, és az azzal való küzdelem egyik megoldókulcsának látják sokan a nukleáris energiát.
A válaszadók 42 százaléka egyenesen növelné a finn nukleáris energiahasználati szintet, miközben 2017-ben ez az arány 37, egy évvel korábban pedig csak 30 százalék volt. (A legmagasabb támogatottsági szintet 2009-ben mérték, akkor a válaszadók 44 százaléka szerint kellett volna növelni a finn atomenergia felhasználást.)
A TVO azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a finn Zöld Párt szavazói közül is kevesebben ellenzik az atomenergiát, mint elfogadják: 22 százalékuk több nukleáris potenciálra szavazna, 24 százalékuk megfelelőnek tartja a jelenlegi szintet – míg “csak” 45 százalékuk szeretné továbbra is csökkenteni a finn atomarzenált. […]

(Napi Gazdaság, Szabó M. István)