Több ágazatban is jelentős béremelés valósul meg januártól

Fotó MH

Az egészségügy mellett a szociális és a kulturális szférában szintén komoly béremelésre lehet számítani 2022-ben. Erről Kásler Miklós beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a folyamat egy több évig tartó program első állomása, hiszen az orvosok fizetése 2023-ra átlagosan két és félszeresére emelkedik majd.

Az egészségügyi szakdolgozók január elsejétől 21 százalékos béremelésre számíthatnak, ami azt jelenti, hogy a jövőre befejeződő négylépcsős béremelésnek köszönhetően a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal növekedtek a 2018-as illetményhez viszonyítva. 

Hozzáfűzte: a kormány döntése alapján a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatottak bére 2022. januárjától húsz százalékkal növekszik. A most bejelentett béremeléssel a jövő évben ezen a területen az átlagbér összege 370 ezer forint lesz. Kásler szerint ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest 170 százalékkal nő a szociális dolgozók bére.A tárcavezető kitért arra is, hogy januártól húsz százalékkal emelkedik a kulturális szektorban dolgozók bére.

A miniszter úgy vélte: Magyarország a pandémia második évében is helyt állt, ellentétben több nyugati országgal, amelyek egészségügyi ellátórendszere megingott. 

Forrás: index.hu, MetaKing