Tízezrek tüntettek a kormány ellen, a NATO elhagyását követelték vasárnap Prágában

Fotó MTI, EPA, Martin Divisek

Újabb kormányellenes tüntetésre került sor vasárnap délután Prágában.

A Vencel-téren összegyűlt több tízezer tüntető előtt felszólalók élesen bírálták az országban tapasztalható drágulást, a gyógyszerhiányt, az állami költségvetés magas hiányát, követelték az Ukrajnának nyújtott segítség korlátozását, Csehország kilépését a NATO-ból és a Petr Fiala vezette jobbközép kormány lemondását.

https://37ccb3748c4142a2e9a58f1f8ac10322.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Szerintük a kabinetnek nem az ukránok, hanem a csehek problémáinak megoldásával kellene foglalkoznia.

A szegénység ellen meghirdetett mintegy kétórás megmozdulást a parlamenten kívüli Právo Respekt Odbornost (Jog, Tisztelet, Szakértelem- PRO) nevű párt szervezte.

A Vencel-téri tüntetők cseh zászlókat lengetve kormányellenes jelszavakat skandáltak.

Jindrich Rajchl, a PRO elnöke kijelentette, hogy a cseh lakosság mai elszegényesedéséért a kormány felelős, ezért mihamarabb távoznia kell.

Korábban Jindrich Rajchl azt hangoztatta, hogy blokád alá kívánják vonni a kormányépületeket. Most csak annyit mondott, hogy a tüntetést a Vencel-térről a jövőben a kormány székháza elé viszik. A szónok beszédében „gyülevész bandának” nevezte a kormányt.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/kulfold/2023/04/16/tizezrek-tuntettek-a-kormany-ellen-a-nato-elhagyasat-kovetelik-vasarnap-pragaban