Tizenöt másodperc alatt végez ezzel a vírussal a magyar ellenszer

Fotó Dr. Terbe István

Egy magyar kutatók által kifejlesztett és most tesztelt védőszer pillanatok alatt semlegesíti a vírusokat azokon az eszközökön, amelyek fertőzött paradicsommal és paprikával érintkeznek. A már Magyarországon is azonosított ToBRFV, más néven Jordán-vírus rendkívül könnyen és gyorsan terjed, és akár a termés háromnegyedét is tönkreteheti. Vizsgálatok azt mutatják, hogy az ellenszer hatékonyan megakadályozza a kórokozó további terjedését.

A Tomato Brown Rugose Fruit vírus (ToBRFV), azaz a barna termésráncosodás vírus hatására sárgás vagy barnás foltok jelennek meg a terméseken, ezek felülete később érdessé válik, a termés deformálódik, eladhatatlanná téve a termésállományt. 2018 óta, amikor először észlelték Európában (Szicíliában), már sok száz millió eurós károkat okozott a termelőknek az eredetileg Izraelben és Jordániában 2015-ben felbukkant kórokozó (innen a Jordán-vírus elnevezés).

Ezért az Európai Unió 2019 végén az érintett termőterületre karanténkötelezettséget írt elő, és azt, hogy teljesen meg kell semmisíteni a fertőzött növényállomány. Ez azonban csak nehezen kivitelezhető és nagyon drága. 

Nemcsak fertőzött magokkal, palántával, pollennel terjed, hanem a kertészek cipőjén, ruháján, szerszámain, valamint a paradicsomrekeszeken keresztül is. Tavaly egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei, többhektáros üvegházban azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a kórokozót.

Forrás: index.hu

https://index.hu/tudomany/2022/06/27/tizenot-masodperc-alatt-vegez-a-paradicsomvirussal-a-magyar-ellenszer/