Tizenkettőre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, Magyarországi helyzet

People wearing protective masks in Venice, Italy, on February 23, 2020 due to concerns over coronavirus infection during the The Eagle ‘Flight’ for the carnival of Venice. More than 130 are infected with Coronavirus (Covid-19) in Italy. Authorities in some Lombardy and Veneto towns closed schools, businesses and restaurants, and cancelled sporting events and religious services. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)

12-re emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzött emberek száma Magyarországon., miután a Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb három iráninál, a Semmelweis Egyetem hallgatóinál diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést. Mindhárman az elsőként diagnosztizált iráni fiatalhoz kapcsolódó járványügyi kontaktuskutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás.  A Népszava információi szerint a magyar hatóságok hétfő éjjel több fővárosi hotelben is megjelentek, és az eddig ismert vírushordozók kapcsolatait, zömében irániakat kezdtek el kórházba szállítani megfigyelésre. Az Instagramon reagált az egyik karanténban lévő iráni diák a hatóságok, illetve a kormánypárti sajtó információira, cáfolva, hogy megpróbálnák kijátszani a karantén szabályait a kórházban. Mint írta, problémás, hogy nem nagyon beszélnek a kórházban angolul, ennek ellenére követik az utasításokat, próbálnak együttműködni. A hallgató arra is kitért, hogy csoporttársát, aki már két negatív tesztet produkált, egy új, lázas, köhögő pácienssel helyezték el egy teremben. A diáknak végül sikerült elérnie, hogy elkülönítsék őket. Azt is írta: a kórházban nem tartják be a WHO előírásait, illetve a nemzetközi protokollt.

Ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet, felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra, valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire Orbán Viktor az EU állam- és kormányfőinek kedd délutáni videokonferenciáján, amelyet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezett – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t. Orbán Viktor informálta európai kollégáit arról, hogy Magyarország most a koronavírus elleni védekezésre összpontosít, a magyar hatóságok a helyzetet egyelőre az ellenőrzésük alatt tartják, jelenleg egyedi esetekkel foglalkoznak. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell találni az egyensúlyt az ügy elbagatellizálása és a pánik között. Leszögezte: az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, amely a fertőzés egyik gócpontja. Magyarország ezért megerősítette a határvédelmét, és ideiglenesen lezárta a tranzitzónákat – mondta.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta: „most érkeztünk el ahhoz az esetszámhoz, amikor már el kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken.”  A tervek szerint a magyar határátkelőhelyeken szűrni fogják az Olaszországból érkező utasokat, testhőmérsékletüket megmérik és kikérdezik őket. A külföldről hazatérőket arra kérik, hogy 14 napig maradjon otthon, ne menjenek dolgozni vagy oktatási intézménybe.  Müller Cecillia országos tisztifőorvos elmondta, hogy arra kérik az óvodákat és az iskolákat, hogy ne rendezzék meg a március 15-ei ünnepi rendezvényeket. Elhangzott, hogy lélegeztető gépből több mint 1600 van az országban.

A 24.hu úgy értesült,  Pintér Sándor belügyminiszter a kormányülésen tett javaslatot arra, hogy a koronavírus miatt várhatóan felmerülő kapacitásigények kielégítése érdekében a Kútvölgyi Klinikai Tömb toronyépületében is alakítsanak ki újabb karanténkórházat. Később az Emmi jelezte, hogy előkészítik a Kútvölgyi-tömböt arra az esetre, ha csoportossá, tömegessé válna a fertőzés, és a Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes szükség esetén.

Elővigyázatosságból kórházba vitték a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyik munkatársát annak III. kerületi székházából, a Kunigunda útjáról, miután az lázasan érkezett dolgozni – közölte kedden a hirado.hu.  Később kiderült, negatív lett a dolgozó koronavírus tesztje. Az MTVA bejelentette, hogy rémhírterjesztés és pánikkeltés miatt pert indít a Magyar Hang ellen, mert a lap azt állította: tizenkét MTVAdolgozót figyelnek meg a járványügyi szakemberek. Közben a Századvég Alapítvány kutatási eredményeit ismertetve azt közölte, hogy a magyarok többsége elutasítja az indokolatlan pánikkeltést a médiumok részéről a koronavírussal kapcsolatban. A megkérdezettek 71 százaléka úgy látja, hogy bizonyos internetes híroldalak szükségtelenül keltenek pánikot. A válaszadók 61 százaléka szerint a kormánynak határozottabban kell fellépnie a rémhíreket terjesztő médiumok ellen, míg 35 százalékuk ezt nem tartja szükségesnek.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere kedd reggel a Facebookon jelentette be, hogy kiengedték a Szent László Kórházból a fertőzésgyanúval pénteken bevonult holland férfit. A polgármester hivatalosan nem kapott semmiféle tájékoztatást a kerületben élő férfi állapotáról, de személyes kapcsolatban volt vele, és “közvetlenül tőle származó” információ alapján a vérvételen kívül két teszt is negatív volt.

Elhalasztják a koronavírus miatt az április 19-re tervezett budapesti Élet menetét – közölte Gordon Gábor, az emléksétát szervező Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke. Azt írta: „mivel semmi nem olyan fontos, mint az emberi életek és az egészség megóvása”, a holokauszt áldozatainak emlékére évről évre megrendezett sétát „nehéz szívvel, de el kell halasztanunk”.

Gazdaság

Gazdasági válságkezelést hirdetett meg Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. A miniszterelnök azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken. „A 2020-as és a 2021-es költségvetést újra kell terveznünk. Sok milliárd eurónyi gazdasági korrekciós alapokat kell létrehoznunk, ehhez mindenki hozzájárulására szükség lesz” – emelte ki. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy világjárvány lesz, megjegyezve, hogy „bizonytalanságérzet fogja meghatározni a gazdaságot a következő időszakban”. Kínának is 5-6 hónapjába telt a vírus megfékezése, ami itt júliust jelent, vagyis „a turisztikai szezon idén kampó”, így komoly gazdasági visszaesésre kell számítania annak, aki a szokásosnál jobban „hozzá van kötve” az emberek utazási kedvéhez – fejtette ki. „Meg kell oldani, hogy ne a 2008-2009-eshez hasonló visszaesés legyen, mert az EU átlagánál továbbra is legalább két százalékkal gyorsabban akarunk növekedni. Ehhez pedig célzott, ágazatokra lebontott válságkezelésre lesz szükség”. Varga Mihály pénzügyminiszter az MKIK rendezvényén elmondta: a kormány kész megadni a gazdasági szereplőknek a segítséget, amennyiben súlyosabbra fordulna a koronavírus okozta helyzet. Meglátása szerint a koronavírusnak a gazdasági következményei várhatóan sokkal hosszabbak lesznek, mint a humán hatásai. Matolcsy György jegybank elnök hangsúlyozta, hogy a koronavírus gazdasági hatása kiszámíthatatlan, a gazdasági hatása több évig húzódik. Hozzátette: az erősebb magyar gazdaság erősebb immunrendszert jelent, sok uniós országhoz képest erősebb a gazdaság ellenálló képessége.

A kormány 2020-ra plusz 3,7 százalék és mínusz 0,3 százalék közötti növekedési forgatókönyvekkel számol, attól függően, hogy a koronavírus-járvány világgazdaságra kifejtett hatása milyen lesz – mondta a pénzügyminiszter kedden az Inforádió Aréna című műsorában. Varga Mihály arra a kérdésre, hogy az egészségügy számíthat-e további forrásokra, azt mondta, ezt a helyzet fogja alakítani. A legutóbbi hírek alapján az egészségügyi rendszer képes arra, hogy a legnehezebb helyzetre is felkészüljön – tette hozzá.

A koronavírus miatt a jegybank a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig „pihenteti”, így védekezve a kórokozó ellen. A Wizz Air kedden közölte, hogy a koronavírus miatt szünetelteti olaszországi és izraeli járatait. A Magyar Turisztikai Ügynökség kilenc nyelven készített tájékoztatót a koronavírusról turistáknak, melyet a hazai turisztikai szolgáltatóknak, szakmai szervezeteknek fognak eljuttatni.

Pártreakciók

Gyurcsány Ferenc pártelnök online fogadóóráján fejtette ki álláspontját a koronavírus hazai helyzetével kapcsolatban. „Egészen elképesztő, ami történik, miközben nem látjuk a végét, mi pedig úgy látjuk, hogy a saját kormányunk botladozik. Láthatóan nem tudnak megbirkózni a problémával.” – mondta. A politikus szerint nincs elég lélegeztető gép a magyar kórházakban, ezért ismét javasolta, hogy vegyen a kormányzat.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke keddi sajtótájékoztatóján a bölcsődék, óvodák, a köz- és felsőoktatási intézmények azonnali bezárását követelte egy komoly koronavírus-járvány kialakulásának megakadályozása érdekében. Stummer János, a Jobbik képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén napirend előtt kiemelte: meg kellene fontolni egy karanténtörvény alkotását, továbbá Kásler Miklós miniszter távozását.

Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő közösségi oldalán számol be arról, hogy az országos tisztifőorvos azzal az indokkal tagadta meg a vele való találkozót, hogy a járvány miatt „folyamatosan előálló, halaszthatatlan tennivalói” vannak. A tisztifőorvos azt javasolta a képviselőnek, hogy tájékozódjon a médiából, illetve kormányzati honlapokról.

Európai helyzet

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, amely számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően.

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb – mondta Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja az Európai Parlament Brüsszelbe áthelyezett plenáris ülésén kedden. A bizottság közös közbeszerzési pályázatot írt ki az az egyéni védőeszközökre, és uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője a vitában rámutatott a hiteles és naprakész információk fontosságára, és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit. Közös fellépésre van szükség az új típusú koronavírus okozta járvány további terjedésének megmegfékezésére az Unióban, ezért meg kell erősíteni az európai járványügyi központ működését – mondta Rónai Sándor, a DK-s EPképviselő kedden Brüsszelben újságíróknak .

Csehországban szerdától kezdve meghatározatlan időre felfüggesztik az oktatást az általános- és középiskolákban, és már kedd estétől tilos minden százfősnél nagyobb nyilvános rendezvény megtartása – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után. Olaszországból az új koronavírus okozta fertőzés miatt Ausztria megtiltja a beutazást – mondta kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár.  Az osztrák modellhez hasonlóan Szlovénia is lezárja Olaszországgal közös határát; az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra – közölte Marjan Sarec ügyvezető kormányfő. Két hétre bezárnak az iskolák, egyetemek, napközik és más oktatási intézmények az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében Görögországban is. Szerbia azonnali hatállyal lezárja a határait azok előtt, akik az új típusú koronavírus-járvány gócpontjainak számító területekről, Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Svájc bizonyos részeiről, valamint az Észak-Olaszországból érkeznek. A karantén ellen tiltakozó Olaszországból hazatérő román állampolgárok miatt mozgósítani kellett a román rendőrséget és csendőrséget a magyar-román határ több átkelőjén – közölték kedd este romániai hírforrások.

Elmarad az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának csütörtökre tervezett ülése az új típusú koronavírusjárvány miatti óvintézkedések részeként – jelentették be kedden Brüsszelben. Önként vonult 14 napos karanténba az Európai Parlament elnöke – ezt maga David Sassoli közölte az EP honlapján közzétett nyilatkozatában kedden. A Reuters hírügynökség azt közölte, Franck Riester, Franciaország  kulturális minisztere koronavírus-fertőzött lett.

MTI, 24.HU, INDEX.HU, KLUBRADIO.HU, NAPI.HU, NEPSZAVA.HU, ATV.HU, 444.HU, NÉPSZAVA