Tizenkét EPP-tagpárt kérte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését / Joseph Daul: Lehetőséget kell adni a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját

A kép forrása: biztonsagpolitika.hu

A Polgári Kisgazdáknak olyan érzése kezd lenni, hogy az erősen heterogén összetételű néppártban olyan pártok is vannak, amelyek magát a néppártot akarják szétverni. A Fidesz számos esetben és különböző témákban erős különvéleményt képvisel, de ezek végső soron nem a néppárt gyengítését, hanem megerősítését kívánják szolgálni. (kpe)

Az Európai Néppárt (EPP) tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését – közölte tegnap a pártcsalád egyik szóvivője. Mint elmondta, az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre. Joseph Daul, az EPP elnöke újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: „lehetőséget kell adnunk a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját”. A döntést az Európai Néppárt összes tagja hozza, nem lehet megjósolni a vita kimenetelét – tette hozzá.

„Ne nézzék politikailag vaknak se a magyar kormányt, se a magyar politikusokat” – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár a kormány plakátkampányával megfogalmazott néppárti kritikákkal kapcsolatban a Hír TV Magyarország élőben című műsorának tegnapi adásában. „Talán fogalmazhatok úgy, hogy tapasztalataink alapján kicsit előrébb látunk, mint a nyugat-európai politikusok” – mondta az államtitkár, aki hozzátette: a panaszok inkább a liberális, mint a konzervatív nyugat-európai pártoktól jönnek.

A Spiegel Online Manfred Weber EPP-csúcsjelölt környezetéből származó forrásokra hivatkozva arról számol be: jóllehet a német CDU-nál és CSU-nál továbbra sincs meg az egyértelmű politikai akarat arra, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), Orbán Viktornak a Welt am Sonntagban megjelent interjúja nem könnyítette, hanem megnehezítette a helyzetet. Az atv.hu a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesüléseire hivatkozva arról ír: Orbán Viktor a hét végén telefonon beszélt a CDU elnökével és azt ígérte, hogy lojális marad a Néppárthoz és Manfred Weberhez.

Korábban a hvg.hu bolgár lapok hétfői beszámolói nyomán arról írt, hogy az Európai Néppárthoz tartozó Demokraták az Erős Bulgáriáért (DSB) is levelet írt az EPP vezetésének, amelyben a Fidesz kizárását kérik az Európai Néppártból (EPP). A párt a Joseph Daulnak írt levelében azt írta, Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan politikai trendnek lett a vezetője, amely populistákat és autoriter nacionalistákat egyesít Európa egysége és a közös európai politika ellen. A hvg.hu a Népszava brüsszeli tudósítójának Twitter-bejegyzése nyomán arról is beszámolt: az Európai Néppárt görög tagpártja, az Új Demokrácia is levelet küldött Joseph Daul néppárti elnöknek, hogy indítsa meg a kizárási eljárást a Fidesszel szemben. Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő hétfői közleményében úgy fogalmazott: noha örvendetes, hogy némely EPP-pártok végre felismerték, hogy Orbán Viktor támadása a demokrácia ellen nem fér össze az európai értékekkel, de „ez túl kevés, túl késő”. Hozzátette: „a tény, hogy az EPP olyan sokáig oltalmába vette Orbánt, felerősítette Orbán autokratikus erőfeszítéseit”.

Orbán Viktor és a Fidesz „propagandaakciói” egyre kellemetlenebbek az európai szövetségesei számára – írja a Politico. A lap szerint Manfred Weber „nagyon dühös lett”, amikor kiderült, hogy a magyar kormány mégiscsak arra kényszeríti a CEU-t, hogy a legfontosabb szakjait Bécsbe vigye. A Politico szerint a Fideszbe és a magyar miniszterelnökbe vetett bizalom meggyengülését az is mutatja, hogy Orbán Viktor hiába invitálta meg Angela Merkel német kancellárt, hogy együtt ünnepeljék meg a vasfüggöny lebontásának 30 éves évfordulóját az osztrák-magyar határon, Berlin viszszautasította a lehetőséget, és inkább majd az EP-választások után látogat el Magyarországra a német küldöttség, „addig nem akarnak Orbánnal mutatkozni”. A lap arra is kitér: a Soros György elleni „hadjárat” a V4-ek februári találkozóján is előkerült, amikor egy, a visegrádi országok részvételével tartott pozsonyi munkaebéden Orbán Viktor arról beszélt, hogy szerinte Soros a felelős azért, hogy az utóbbi időszakban több, kormányellenes tömegtüntetés is volt Szerbiában. A magyar miniszterelnök felvetéseit „kínos csend fogadta, annak ellenére, hogy Orbán szereti magát a V4 vezető politikusaként beállítani” – teszi hozzá a portál.

„A magyar kormány kiforgatja a tényeket, és sötét képet ábrázol egy összeesküvésről. Nincs összeesküvés” – nyilatkozta a Népszavának az Európai Bizottság szóvivője. Margaritisz Szkínasz a bizottság tegnap déli sajtótájékoztatóján Orbán Viktornak arra a nyilatkozatára, hogy március 15-e után nem Jean-Claude Juncker elnök, hanem az első alelnök, a baloldali Frans Timmermans szerepel majd a magyarországi plakátkampányon, így reagált: „mindegy, hogy egy lejárató kampány célja az elnök, az alelnök vagy a testület bármelyik tagja is, hasonló erővel vágunk vissza”. Hollik István kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján az EB szóvivőjének nyilatkozatát úgy kommentálta: „a magyar kormány válasza zavarja az Európai Bizottságot, a kabinet ugyanis nem tett mást, mint leleplezte Brüsszel bevándorláspárti terveit”.

„Ez számomra emberileg is nagyon nehéz helyzet” – kommentálta jelenlegi pozícióját az Európai Bizottságban Navracsics Tibor. Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, a magyar kormány Brüsszel-ellenes plakátkampánya miatt két tűz közé került. Navracsics Tibor nem tagadta, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány vitája egyre élesebbé vált az elmúlt években, és a magyar biztos már annak sem igazán látja az esélyét, hogy közvetíteni tudjon a két álláspont között.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a magyar kormány plakátkampánya kapcsán levelet írt Jean-Claude Juncker bizottsági elnöknek. „Adófizetői pénzből a Fidesz európai választási kampányát szolgálja a kampány” – foglalmazott a szocialista politikus, aki szerint „ha a magyar kormánynak engedik, hogy közpénzből hazug, beismerten választási kampányt folytasson, akkor bármelyik tagállami kormány következmények nélkül követheti a példájukat”. „Ezzel kapcsolatban kérdezem Önt, hogy milyen eszközök állnak a Bizottság rendelkezésére annak érdekében, hogy az ilyen jellegű visszaéléseket hatékonyan kezeljék?” – zárul az MSZP EP-képviselőjének levele. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorának tegnapi adásában arról beszélt, hogy szerint Orbán Viktor felborította a néppárti EP-kampányt, és ezen az sem változtat, ha Junckert Timmermansra cserélik a kormányzati plakátokon. A volt miniszterelnök „kocsmai beszédnek” minősítette azt, hogy a kormányfő saját néppárti kollégáit „idiótázta le”.

Eközben hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) érdemi vizsgálat nélkül elutasította a DK-nak a Jean-Calude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is ábrázoló kormányzati hirdetések miatt benyújtott kifogását, mert a bizottságnak nincs hatásköre a kérdésben. Az NVB határozata nem jogerős. A DK szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az NVB is a „pártállam” része – kommentálta Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke a választási bizottság hétfői bejelentését.

24.HU, HVG.HU, ATV.HU, HIRTV.HU, MTI