Titokban állapodtak meg a növényvédőszer-forgalmazók az árakról, az egyik 23 milliárdos büntetést fizet

A kép forrása: agroinform.hu

Egyelőre csak kettő cég vállalta fel a nyilvánosságot gyanúba keveredett növényvédőszer-forgalmazók közül, amelyek a legnagyobbak közé tartoznak Európában. A kereskedők nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbálták egymás között megegyezve ármegállapodásokkal ellensúlyozni, hanem sokkal régebb óta működnek együtt. A nyomozás ugyanis közel egy évtizede tart az ügyben.

A Topagrar cikkére az Agrárszektor bukkant rá. Eszerint a német versenyjogi hivatal 2015 óta nyomoz olyan kartellgyanús megállapodásokkal kapcsolatban, amelyek 13 piaci szereplőt érintenek a növényvédőszer-forgalmazásban. Az ügy kezdete egészen a 2000-es évig nyúlik vissza, vagyis a portál szerint kijelenthető, hogy a kereskedők nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni.

Nagyot bukott a BayWa, 23 milliárdba került a menekülés

Az építő- és energiaiparban is aktív, a mezőgazdaság minden szegmensében jelen lévő BayWa úgy menekül meg az igazságszolgáltatás elől, hogy megegyezett a hatósággal. A bajor konszern kivásárolta magát a kartelleljárásból. A kereskedőcég 68,6 millió eurót (22,6 milliárd forintot) fizet, hogy eltekintsenek a vizsgálattól. Azért, hogy a vállalat teljesíthesse a fizetési kötelezettségét, néhány részvénytől meg kell válnia. Ennek ellenére a vezetőség azzal számol, hogy 2019 még így is jobb üzemi eredményt hozhat, mint az azt megelőző. A BayWa ellen legutóbb 2018-ban zártak le egy eljárást, ennek során a mezőgépek forgalmi árát vizsgálták kartellgyanú miatt. A további érintett cégek közül csak egy vállalta fel a nyilvánosságot, ez az Agravis Raiffeisen AG, ahol a nyomozók ugyancsak többször is házkutatást tartottak.

Forrás: magro.hu