Tiszta vizet öntött Rusvai Miklós a pohárba: itt az igazság a Magyarországon terjedő nyugat-nílusi vírusról

Fotó: Shutterstock

Nem adhatott vért egy férfi a XVI. kerületben, mert a lakóhelyén jelen van a nyugat-nílusi vírus. Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint az érintett lakosok nincsenek automatikusan kizárva a véradásból. Rusvai Miklós virológus a Borsnak elmondta: eddig 11 fertőzést azonosítottak Magyarországon. Nyugat-nílusi lázat terjesztő szúnyoggal fertőzött területnek nyilvánították a XVI. és a XXII. kerületet – hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat. A jelenlegi intézkedések szerint az itt élő emberek szúnyogcsípés esetén nem adhatnak vért. Az egyik érintett kerületben élő férfi számolt be a Facebookon a tapasztalatairól. 

Összemarták a szúnyogok, nem adhatott vért

Ma voltam véradáson a Sugárban, de nem nem engedték, hogy adjak

 – írta a férfi. – Azt kérdezték, hogy töltöttem-e legalább egy napot a XVI. kerületben. A tájékoztatásuk szerint a XVI. és a XXII. kerületben elég rossz a helyzet. Engem naponta többször marnak szét a szúnyogok a kertben… Ha kimegyek akár egy percre is, inkább befújom magam… De a lényeg az, hogy nem adhatok vért, sőt senki a kerületben – zárta. 

„ A gyerek sírva kéri, hogy menjünk haza a játszótérről” 

Lapunknak megszólalt egy édesapa is, akit a családjával együtt rendszeresen összecsípnek a szúnyogok. 

A XVI. kerületi Pesti út és Veres Péter út közt több játszótérre megyünk gyerekkel, de délután 6-tól már elviselhetetlen a helyzet. Hiába vagyunk bármilyen spray-vel befújva, szétcsípnek minket. A csípések nagy része gyulladt, gennyes. Már alig bírtuk kezelni, a gyermek teste is tele van hólyagos csípésekkel. A gyerek sírva kéri, hogy mennyünk haza… – mondta el az apuka.  

A vírust a tigrisszúnyogok is terjesztik

A nyugat-nílusi lázat okozó vírus (WNV) sok évre visszamenőleg időszakosan megjelenik a magyar lakosság körében. A vírust a csípő szúnyogok – főként a tigrisszúnyogok – terjesztik. Fontos tudni, hogy nem minden szúnyog fertőzött. A betegség emberről emberre nem terjed, csak vérkészítmény útján vihető át. Jelenleg azonban alacsony a kockázat, ezért az eddigi intézkedések elegendők.

Fertőzött területnek az minősül, ahol megjelent a nyugat-nílusi láz 

Az Országos Vérellátó Szolgálat kiemelte: nem a tigrisszúnyog megjelenése, hanem az adott területen a nyugat-nílusi láz betegség vírusának (WNV) észlelése az, ami alapján kockázatosnak tartanak egy földrajzi területet. 2023. augusztus 27-én Magyarországon Budapest XVI és XXII. kerülete és Szeged számít fertőzött területnek. Ezen túl Európában Olaszország legnagyobb része, Franciaország egyes területei, Szerbiai négy régiója, Görögország számos tartománya, Románia több megyéje fertőzött.

 Kevesen tudják, hogy a nyugat-nílusi láz terjesztéséért Magyarországon elsősorban nem a tigrisszúnyog, hanem a dalosszúnyog a felelős 

– mondta el a Bors kérdésére dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató.  „Általában az óvintézkedéseket, mint például a mostaniakat, akkor szokták meghozni, amikor valakiről kiderül, hogy nyugat-nílusi vírussal van megfertőzve. Ekkor szoktak korlátozásokat elrendelni, nem pedig a szúnyog megjelenésekor. Ez valószínűleg így történt jelenleg is. 

Magyarországon eddig ebben az éven 11 bizonyított esetről tudunk.

A nyugat-nílusi láz országszerte jelen van, nem csak egyes kerületekben, csak egyelőre nem volt még mindenhol bizonyított beteg. A helyi hatóságok döntése az, hogy kerületet vagy az egész várost nyilvánítanak fertőzött területnek. Szegeden érthető is ez a döntés, hiszen a szúnyog nem marad egy helyben, a következő városig is elfújhatja a szél” – tette hozzá a szakember.

Ezekre a tünetekre kell figyelnünk

– Az esetek túlnyomó többségében a betegség tünetmentes vagy enyhe megfázásszerű tüneteket produkál, mint amilyen az orrfolyás, tüsszögés. Súlyosabb esetekben intenzívebb fejfájás, tudatzavar, tehát az agyvelőgyulladás tünetei jelentkeznek – sorolta a víruskutató. – Gyógyszer vagy vakcina nincs ellene, sajnos ezt a betegséget ki kell heverni. Tüneti kezelések lehetségesek: fejfájáscsillapítás, adott esetben lázcsillapítás, B-vitamin kúra. A vírus elleni szer nincsen!

Magyar férfi feladata a nyugat-nílusi láz elleni védelem

Kevesen tudják, hogy a nyugat-nílusi láz elleni védekezést Európában magyar honfitársunk vezeti. 

Bakonyi Tamás kollégára nagyon büszkék lehetünk, ugyanis ő az a szakember, aki vezeti egész Európa Nyugat-nílusi vírus elleni védelmét a Stockholmban található Európai Betegségmegelőzési és járványvédelmi Központban – zárta szavait Rusvai Miklós.

Ha 24 órát töltünk a fertőzött területen, nem adhatunk vért

Jelen pillanatban a véradási tilalom a megjelölt területeken életvitelszerűen élő személyekre vonatkozik és azokra, akik ezeken a területeken 24 egybefüggő óránál hosszabb ideig tartózkodnak. Tehát ha valaki a XVI. kerületben dolgozik, de Csepelen lakik, akkor őt nem érinti. Az érintett lakosok nincsenek automatikusan kizárva a véradásból. Két tényező (területi érintettség, plusz szúnyogcsípés) együttállása esetén történik a kizárás.
Az Országos Vérellátó Szolgálat Minőségbiztosítási Igazgatósága folyamatosan követi a járványügyi helyzetre vonatkozó nemzetközi értesítéseket, például az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) fertőzőbetegség-figyelői és gyorsreagáló rendszerének jelzéseit, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által küldött értesítéseket. A jelzések alapján az EU tagállamokra és az azokkal határos országokra vonatkozóan hetente frissül az ízeltlábúak által terjesztett vírusos lázak – elsősorban, de nem kizárólag WNV – időszakos előfordulásának listája (Heti tájékoztató az epidemiológiai szempontból kockázatos területekről, röviden EPAlarm lista). Amennyiben a jelzés alapján lehetséges, az érintett területet régióra, megyére, kerületre szűkítjük. Az NNGYK jelzése alapján így került fel Budapest XVI. és XXII kerület, valamint Szeged a listára.

Forrás: borsonline.hu

https://www.borsonline.hu/aktualis/2023/08/tiszta-vizet-ontott-rusvai-miklos-a-poharba-itt-az-igazsag-a-magyarorszagon-terjedo-nyugat-nilusi-virusrol?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator