Tiltakoznak a térség agrárszervezetei Brüsszel stratégiája ellen

A kép forrása. magyarmezogazdasag.hu

Közös nyilatkozatban fogalmazták meg aggályaikat a térség agrárszervezetei az Európai Unió (EU) 2030-ig szóló stratégiájával kapcsolatban, amely az élelmiszerárak jelentős emelését hozhatja magával – írta a szerdai Magyar Nemzet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára hivatkozva.

A lap hangsúlyozta: az Európai Bizottság (EB)DRASZTIKUSAN KORLÁTOZNÁ A NÖVÉNY- ÉS ÁLLATBETEGSÉGEK ELLENI SZEREK HASZNÁLATÁT ANÉLKÜL, HOGY SZÁMOLT VOLNA ENNEK KÖVETKEZMÉNYEIVEL.

Brüsszel a növényvédőszerek és az antibiotikumok felhasználását 50, a műtrágyáét 20 százalékkal csökkentené 2030-ig, miközben az ökológiai területek nagyságát a jelenlegi 8-ról 25 százalékra növelné.

Az agrárszervezetek arra figyelmeztettek, hogyAZ EB NEM KÉSZÍTETT ELŐZETES HATÁSTANULMÁNYT, ÍGY SENKI SEM TUDJA, HOGY A DRASZTIKUS, MINDEN TAGÁLLAMRA KÖTELEZŐ TERV MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRNA.Erősödik a politikai nyomásgyakorlás és a zöldlobbi, ezért egyre többen félnek az egészséget nem veszélyeztető szerektől, amelyek használata az EU-ban nemzetközi szinten a legszigorúbb szabályok betartásával lehetséges – írta a Magyar Nemzet.

Frans Timmermans, az EB zöldcélokért felelős alelnöke „azzal fenyegette meg a tagállamokat”, hogy amennyiben nem fogadják el az általa képviselt irányt, tovább késhet az új közös agrárpolitika elfogadása – fogalmazott a lap.

Nagy István agrárminiszter korábban felháborítónak nevezte a Timmermans támogatását élvező csomagot. A tárcavezető szerint elfogadhatatlan, hogy a zöldcélok aránytalanul csökkentsék az európai gazdák versenyképességét. A stratégia elfogadása az élelmiszerárak jelentős emelésével járna, visszavetné az élelmiszer-előállítást, és az olcsó, unión kívülről érkező, kevésbé biztonságos termékeknek teremtene kedvező feltételeket – olvasható a Magyar Nemzetben.

Forrás: MTI, origo.hu