Tiltakoznak a gazdák az új földadó miatt

Fotó magyarmezogazdasag.hu

Agrárpetícióval tiltakozik a Nemzeti Agrárkamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) az új földadó ellen. Hódmezővásárhely közgyűlésének rendelete szerint minden 4 hektár feletti földtulajdonosnak hektáronként évente 9990 forint földadót kell megfizetnie. Jelenleg több ezer gazdát érinthet a döntés, melyet más önkormányzatok is bevezethetnek. Az adóemelés beépül a termelési költségekbe, végül az élelmiszerárakba.

Január elsején lép életbe Hódmezővásárhely új földadó rendelete, amelyet november közepén fogadott el a közgyűlés. Eszerint minden négy hektár feletti birtokkal rendelkező földtulajdonosnak évente 9990 forint földadót kell megfizetnie. A földadó kivetését már más önkormányzatok is tervbe vették. Az adó ellen tiltakozik a NAK és a MAGOSZ: az agrárpetició.hu oldalon ma aláírásgyűjtést indítottak a gazdák többletadóztatása ellen.

– Akkor vetett ki földadót a gazdákra Hódmezővásárhely , amikor történelmi aszály sújtott 100 ezer hektárt Csongrád-Csanád megyében – mondta el Szél István, a MAGOSZ Csongrád-Csanád megye elnöke a Nemzeti Agrárkamara (NAK) mai sajteseményén.

Hódmezővásárhely csak a kezdet, ha a baloldal alakítana kormányt, bevezetnének földadót Magyarországon – tette hozzá Szél István, aki elsőként írta alá az agrárpetíciót.

Mint mondta, az adóemelés többezer földtulajdonost érint a megyében, országosan pedig két és félmillió földtulajdonos van jelenleg.

Szél István a növekedés.hu kérdésére hangsúlyozta: Hódmezővásárhelyen sem kommunális, sem építményadó nincsen. Magát a földadót hivatalosan azzal a céllal vetették, hogy a rezsikárosultakat segítsék, de az intézkedés közvetetten az élelmiszerárak emelkedését hozza. A tulajdonosok ugyanis a földbérlőkre hárítják át a pluszterhet, ami beépül a bolti árakba.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte: néhány héttel ezelőtt már jeleztük, mi történik Hódmezővásárhelyen, és felszólítottuk a közgyűlést, hogy fontolják meg a döntésüket, válsághelyzetben ugyanis őrültség ilyen pluszterheket tenni a gazdákra.

Hangsúlyozta: 100 ezer hektárnyi aszálykárt jelentettek be Csongrád-Csanád megyében.- A földadó a tulajdonosokat terheli, de át fog menni a bérleti díjakba, és az élelmiszerárakba is, ezért a földadó kivetésének még a legelején gátat kell vetni, mert más baloldali önkormányzatok is átvehetik – húzta alá a NAK elnöke.

Kiemelte: a most induló agrárpetíció.hu oldalon lehet tiltakozni a földadó ellen.

– Célunk, hogy a földadó, mint vagyonadó ellen együtt tiltakozzunk, a baloldal ugyanis mindig a vagyonadó pártján volt – fogalmazott.

Már más településeken is lehet látni példákat arra, hogy a hódmezővásárhelyi szintnél is magasabb földadót is kivethetnek, amelyet aranykoronánként szednének. Ezer forint lenne a teher aranykoronánként, ami hektáronként 20 ezer forintra jön ki.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester 2020-ban még csak 6000 forintot akart kivetni hektáronként, most ezt emelte fel 10 ezer forintra. – Duplán, vagy triplán nem lehet adóztatni a gazdákat – tette hozzá.

A MAGOSZ azt szeretné, hogy ne induljon el egy olyan folyamat, amelyben más baloldali önkormányzatok további földadókat vessenek ki, mert ez az egész országot megterheli – húzta alá a MAGOSZ elnöke.

Kiemelte: minden olyan eszközt igénybe veszünk, amelyben ennek elejét lehet venni.

Nyitrai Zsoltminiszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt társadalompolitikai ügyként tekint a kormány az agrárgazdaságra, megerősítette a NAK-kal és a MAGOSZ-szal az együttműködést, így azt a törekvést, hogy a magyar föld magyar kézben marad, és a gazdák kárára nem lehet válságot kezelni.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/hirek/tiltakoznak-a-gazdak-az-uj-foldado-miatt