Tiltakozást szervez a Szabad Városok Szövetsége az iparűzési adó csökkentése ellen

eutax.hu

Önkormányzati szervezetek, városvezetők megnyilvánulásai

Karácsony Gergely főpolgármester és 37 kerületi, illetve vidéki településvezető közös közleményben követeli, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, szerintük „az önkormányzatok kivégzését jelentő” döntését. A Szabad Városok Szövetsége vasárnapi közleménye szerint az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze. A közleményt aláíró polgármesterek közös tiltakozásra hívták azokat az önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket. A csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, „a közszolgáltatások védelmében” december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat, ezzel kívánják felhívni a polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.

Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az iparűzési adó részleges elvétele a tanácsrendszernek nyit utat. Az ATV Híradójának úgy fogalmazott: ha az önkormányzatok nem lesz elegendő pénze a kötelező szolgáltatásokra, „akkor mehetünk a pártbizottságra és kérhetjük a pénzt, hogy azt egészítsék ki.” Az RTL Klubnak pedig úgy fogalmazott Gémesi: „Az ellenállásnak nyilván törvényes formái vannak. Most mindenkit higgadtságra intek, karácsony jön, a szeretet ünnepe. Van idő nyilván arra, hogy fölkészüljünk egy közös, összehangolt, jelzésértékű ellenállásra.” Szaniszló Sándor a XVIII. kerület polgármestere a csatornának elmondta, hogy az adóelvonással másfél milliárd forinttól esnek el. A létszámleépítések mellett akár intézménybezárások is jöhetnek.

A városoknak is az az érdeke, hogy a vállalkozások mielőbb talpra álljanak – értékelte az iparűzési adó felének elengedését Szita Károly. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke vasárnap az M1-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság és erősek legyenek a családok. Nem az önkormányzatok teremtik a munkahelyeket, hanem a vállalkozások, ezért a vállalkozásoknál kell most pénzt adni, őket kell most segíteni – mondta.

Országosan nagyjából 150 milliárd forintot tesz ki a kormány döntése következtében elengedett, a vállalkozások által fizetett iparűzési adó, ennek 70 százaléka pedig a nagyvárosok költségvetéséből hiányzik majd – mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Az egy dolog, hogy fejlesztés egyáltalán nem lesz jövőre, de ez a lépés ellehetetleníti a működésünket is – mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó fideszes polgármester. A városvezető szerint „éppen csak kezdenek magukhoz térni a döbbenetből” a bejelentés után, de már most látszik, hogy a helyiek számára alapvető életminőség-romlással járó megszorításokra kényszerülnek majd. „E mögött még a politikát sem látom, mert ez a fideszes településeken is csak általános leépülést hoz majd, inkább a pánik jelének tartom” – tette hozzá.

A Népszava cikkében sorra veszi több polgármester reakcióját az iparűzési adó megfelezése kapcsán. Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere közösségi oldalán úgy reagált Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentésére: „Az iparűzési adó nem az állam bevétele. Ezt az önkormányzatoknak fizetik a vállalkozások, hogy működjenek a bölcsődék és óvodák, ne legyen kátyú az úton, legyen segítség a rászorulóknak.” Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere szerint a kormányfő nem az ellenzéki polgármestereket teszi tönkre, nekik csak több dühös szavazójuk lesz ettől, hanem Budapestet, bosszúból. „A Fidesz gyenge és retteg a hatalom elvesztésétől. Dühében szétverne mindent, ami nem az övé. Ezért is kell kormányt váltani 2022-ben” – írta. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere Facebook-oldalán kicserélte a profilképét egy feltartott, ökölbe szorított kézre. Ezzel az OTPOR szerb ellenállási mozgalomra utalt, amely az ezredfordulón megdöntötte Szlobodan Milosevic uralmát. Egyben a Fidesz-szavazókat is felszólította, hogy segítsék megvédeni a magyar városokat. „Egyetlen tolvaj diktatúra sem tart örökké” – írta. ”Ha leesik a hó, akkor én nem tudom, hogy mire, hogy fognak kimenni a gépek havat takarítani. Nem tudom, miből fogunk gallyazni, és nem világos, hogy akár az utcákat miből fogjuk seperni, vagy a közvilágítást hogyan fogjuk tudni fenntartani év végéig, hiszen a közösségi közlekedés sem biztosított” – reagált az RTL Klubnak Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Baranyi Krisztina közösségi oldalán arról számolt be, hogy a járvány hatásain túl az Orbán-kormány idei intézkedései már eddig is 3 milliárd forint kiesést jelentettek a ferencvárosi önkormányzatnak, a mostani intézkedésekkel pedig további, évi másfél milliárdot vonnak el a kerülettől.

Ellenzéki pártpolitikusok reakciói

Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és Hadházy Ákos a Facebookon azt írták: a kormány, ismét visszaélve a felhatalmazással, az önkormányzatok számára végzetes megszorításra készül. Javasolták hogy a kormány törölje el a kötelező kamarai hozzájárulást, ami „csak ebben az évben 3 milliárd forinttal sarcolta meg a vállalkozásokat”. Úgy vélték, az iparűzési adó felére csökkentése „nem más, mint visszamenőlegesen elkövetett választási csalás és a választók büntetése – ráadásul járvány idején – azért, mert nem a megfelelő helyre húzták az ikszet”.

A kormány bosszúhadjáratot indított az önkormányzatok ellen, az iparűzési adó megfelezése ugyanis nem segítség a vállalkozásoknak, hanem „végső leszámolás” az önkormányzatokkal – mondta az LMP társelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján. Kanász-Nagy Máté „ócska fideszes trükknek” nevezte az iparűzési adó felének elengedését, mivel az szerinte nem jelent érdemi segítséget a járvány miatt bevételeiket elvesztő kis- és középvállalkozásoknak, de gyakorlatilag az önkormányzatiság végét jelentheti. Kiemelte, érdemi segítséget az jelentene, ha a kormány a „korábban 100 milliárdokkal teletömött haveri zsebek körül” kutakodna és azokból finanszírozná a válságkezelést. Kanász-Nagy Máté az LMP követelései között említette a stadion- és szállodaépítések leállítását, valamint a teljes bértámogatás és táppénz bevezetését és az álláskeresési járadék kiterjesztését, szerintük ugyanis ezek a lépések jelentenék a valódi válságkezelést.

Kormányoldali megszólalások

Az ATV Híradónak küldött válaszában a Fidesz azt hangsúlyozza, hogy a főváros több mint 130 milliárd forint állampapírral rendelkezik, készpénzállománya pedig több mint 80 milliárd forint.  „A városnak nagyon jót tenne, ha Karácsony Gergely egy hétre kikapcsolná a Facebookját és az egyébként rendkívül felkészült hivatali munkatársak által készített anyagokat elolvasná” – fogalmazott Ughy Attila fideszes fővárosi képviselő.

„Az állam és az önkormányzatok feladata válság idején, hogy segítsenek az embereknek és a vállalkozásoknak! Ezzel mindenki egyetért, kivéve Karácsony Gergelyt!” – írja Hollik István Facebookoldalán. Szerinte Karácsony Gergely úgy tiltakozik az ellen, hogy csökkenjen a cégek iparűzési adója, hogy a főváros több mint 130 milliárd forint állampapírral rendelkezik, készpénzállománya pedig több mint 80 milliárd forint. Kiemelte, hogy a főváros pénze nem Karácsony Gergelyé, hanem a fővárosiaké.

Majd azt javasolta, hogy Budapest pénzét a budapesti vállalkozások megsegítésére fordítsa a főpolgármester.

„Rettentően sajnálom, hogy a baloldali, köztük az újpesti momentumos polgármester is sír, mert nem emelhet adót, és sajnálja, hogy az egyéni, a kis- és középvállalkozóknak csökkentik az iparűzési adóterheit.” – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Wintermantel Zsolt, a IV. kerület előző polgármestere. Kitért rá, hogy bár a kerület új vezetője azt mondja, nincs pénz, de autósmozira, kondiparkra, borfesztiválra, továbbá propagandára csak találtak forrást.

„Ezzel az intézkedéssel Debrecen önkormányzata lehetőséget nyújt az adómegtakarításra az érintett vállalkozásoknál, amelyet a munkahelyek megőrzésére, új munkahelyek létrehozására vagy fejlesztésekre lehet használni” – mondta az ATV Híradónak Papp László, Debrecen polgármestere.

Egyéb

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint nem jelent érdemi segítséget a helyi vállalkozásoknak az iparűzési adó felének elengedése.

MTI, NEPSZAVA.HU, HVG.HU, ATV.HU, RTL KLUB ESTI HÍRADÓ, ATV HÍRADÓ, 2020.12.20., NÉPSZAVA