Termelői piac nyílt Pusztaszeren

Fotó: AM

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

A Csongrád megyei településen létesült fedett, akadálymentes, kiszolgáló épülettel is rendelkező vásártér közvetlen kapcsolatot biztosít a termelők és a vevők, a helyben és a külterületen, tanyán élők által megtermelt zöldséget és gyümölcsöt árusítók és a fogyasztók között – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Mint kifejtette, a modern kori agóra alkalmat teremt a közösségi lét megélésére, a helyi ügyek megbeszélésére is. Farkas Sándor emlékeztetett: a Pusztaszeren termelt és készített élelmiszerek piacra jutásának támogatása a beruházás egyik eredménye. A fejlesztéssel nem csupán az érintett gazdálkodók versenyképessége, életszínvonala javul, hanem a vásártér szolgáltatásait igénybe vevő lakosságé is. Egy piacon közvetlen, bizalmi kapcsolat alakul ki eladó és vásárló között, a fogyasztói bizalom megerősödése pedig a kereslet növekedésére is kedvező hatással van, ami szintén a helyi gazdaságot erősíti, a helyiek megélhetését teszi könnyebbé, egyúttal segíti a helyben maradást. (Forrás: AM Sajtóiroda, kormany.hu)

A Polgári Kisgazdák ismét kifejtik azt a véleményüket, hogy nagyra értékelik a Kormánynak, és ezen belül az Agrárminisztériumnak azt a törekvését, hogy erősíteni kívánja a kistelepüléseken a rövid ellátási láncokat az élelmiszer-kiskereskedelemben. A helyben is termő zöldség- és gyümölcs-féléket, baromfi, juh- és vágott-sertés termékeket fölösleges nagy távolságokról utaztatni, amikor azok helyben is előállíthatók. A szállítási költségek csökkenése és a lánc-kereskedelem kizárása kíméli a vásárlók pénztárcáját, egyben a szállítási távolságok csökkentése jó hatással van az áru minőségére. Mindez együtt nem csak a vásárlók, hanem a termelők érdeke is. A Polgári Kisgazdák határozottan kiállnak azért, hogy a gazdálkodás jövedelme ne a lánckereskedelem haszonélvezőinél, hanem a termelőknél csapódjon le, illetve a kereskedelmi költségek csökkenése kedvezzen a vásárlóknak is az alacsonyabb fogyasztói árakban. A termelők és a vásárlók közvetlen kapcsolata növeli a vásárlók bizalmát. Összefoglalva, a helyi piacok fejlesztésének számos jótékony hatása van, ezért azt mindenképpen támogatni érdemes. (KPE – szakértő, gazdálkodás- és szervezéstudományok)