Tenyésztés beindítására is használható a program

Polgári Kisgazda kertbarátok. - A kép forrása: kpe.hu

Döntöttek a képviselők: az önkormányzat részt kíván venni az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által koordinált „Konyhakert és kisállattartási szociális földprogram” pályázatban.

A projekt célja a résztvevőknek a saját háztartásgazdaságuk, kertkultúrájuk művelésében történő munkatapasztalat kialakításának elősegítése. A tevékenység irányulhat a háztáji konyhakertek megművelésének elősegítésére, és/vagy családi állattartás, -tenyésztés beindítására is.  A projektre 1,1 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető, mely a pályázat kiírása szerint elő-finanszírozottan történik. A projekt megvalósítása önerőt nem igényel. A pályázat keretében lehetőség nyílik maximum 30 család bevonásával kertkultúra és kisállattartási projekt megvalósítására, mely által a családok – a megnyert pályázati összeg arányában – kapnának a termesztéshez szükséges mezőgazdasági javakat – tájékoztatott Szebellédi Zoltán polgármester. (Forrás: beol.hu, N.-L. V.)

A kép forrása: gyulaihirlap.hu

Werner György, a Kisgazda Polgári Egyesület Békés Megyei Szervezetének a tagja, a Békés megye 1-es választókerületében a Polgári Kisgazdák választókerületi megbízottja, a kertbarát-mozgalmat régóta támogató kertész-szakember: a kertvárosok zöldövezeti sávjaiban, valamint a kisebb településeken egyre több az elhanyagolt kert. Mindenképpen fontos a kertkultúra és a háztáji gazdálkodás régi és jó hagyományainak a felélesztése. A XX. század utolsó évtizedeire jellemző erőltetett urbanizáció negatív hozadéka lett az, hogy megszakadt az a generációs lánc, amely biztosította a ház-körüli kisgazdaságok fenntartásának az apáról fiúra szálló hagyományait. Sajnos a mezőgazdasági, ezen belül a kistermelői gyakorlatban egy sor dolgot ismét tanítani kell a felnövekvő generációk számára. A Polgári Kisgazdák nem véletlenül szorgalmazzák immár közel két évtizede az alapfokú mezőgazdasági ismeretek általános iskolai oktatását tíz esztendős életkor felett, egyértelműen az életkori sajátoságoknak megfelelően. A családok anyagi helyzetében nagyon sokat jelenthet a kertkultúra helyes alakítása, a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint a kistestű gazdasági haszonállatok, elsősorban a baromfi-félék és a házi nyúl tartása. (KPE)