Teljes iparágak omolhatnak össze a gázhiány miatt

Fotó Unsplash

Teljes iparágakat – mint az alumínium-, az üveg- vagy a vegyipart – fenyeget összeomlással a földgázhiány Németország szakszervezeti szövetségének vezetője, Yasmin Fahimi szerint – adta közre a Világgazdaság a Reuters információi alapján. 

Fahimi a Bild am Sonntagnak nyilatkozva elmondta, hogy mindez brutális következményekkel járna a teljes német gazdaság és a munkahelyek számára.

A 346 ezer embert alkalmazó vegyipar például a harmadik legnagyobb iparág az ország befektetési ügynöksége szerint.

Tekintve, hogy a szektor nem csupán energiatermelés céljából, de alapanyagként is rászorul a földgázra, érintettsége kiemelkedő.

A német gazdaság egésze is rendkívüli mértékben függ az orosz energiahordozótól, mely az import 35 százalékát teszi ki az országban. Az energiafelhasználás negyedét földgázzal fedező Németország szinte teljes mértékben behozatalra szorul a nyersanyagból.

A szakszervezetei vezető elmondta azt is, hogy az energiaválság már most is gyorsítja az árak emelkedését, ami már így is veszélyezteti a társadalmi stabilitást.

Ráadásul a Gazprom már így is 60 százalékkal csökkentette a gázszállításokat az Északi Áramlat 1 vezetéken a múlt hónapban, egy a karbantartáshoz szükséges berendezés kanadai elakadása miatt. A fennakadás oka az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók körében keresendő.

A tervek szerint a vezeték július 11. és 21. között karbantartás miatt teljesen bezár és Németország attól tart, hogy Moszkva később sem indítja újra a szállításokat.

A múlt héten az ország gazdasági minisztere Robert Habeck beszélt erről, ami hatással lehet a tárolók feltöltésére is a téli, megnövekedett felhasználás előtt.

Németország a múlt hónapban léptette életbe három fázisú sürgősségi tervének második lépcsőjét, miután lelassultak az orosz szállítások. A következő szint már a felhasználás korlátozásával is együtt járhat, mely első körben az ipart érintheti, elbocsátásokat és leállásokat vonva maga után.

A német energiahatóság élén álló Klaus Müller pedig arra figyelmeztetett hétfőn, hogy a kormány által elérhetővé tett 15 milliárd eurós hitelkeret is kevés lehet a gáztárolók feltöltéséhez a tél előtt. A német szabályozás értelmében a jelenleg 61 százalékos töltöttségi szinten lévő tárolókat októberre 80, novemberre 90 százalékig kellene feltölteni.

Azonban, ha az Északi Áramlat 1-en a karbantartást követően nem indulnak újra a szállítások, a már így is a tavaly i évhez képest közel háromszorosára emelkedő gázárak tovább emelkedhetnek, így a 15 milliárd eurós hitelkeret is kevésnek bizonyulhat.

Forrás: origo.hu