Téli napforduló – holnaptól hosszabbodnak a nappalok

Fotó Kertvarazsmagazin.hu

A téli napforduló az északi féltekén, ahol Magyarország is található, a csillagászati tél kezdetét jelenti.

Ma, december 21-én 15.56-kor nyugszik a nap, és holnap 7.28-kor kel, míg holnap 15.57-kor nyugszik a nap – legalábbis a Budapestet is érintő 19-es hosszúsági körön, az ország keleti és nyugati csücskében ettől több perc eltérést tapasztalhatunk. Naponta körülbelül egy-két perc igazán nem sok, de egy hónap múlva, január 21-én már 16.29-ig láthatjuk a Napot.

A csillagászati tél december 21-én kezdődik. Ez az év legrövidebb napja. A Nap – a mi földrajzi szélességünkön – délkeleten kél, délnyugaton nyugszik, és a Baktérítő magasságában tűz merőlegesen a földre. A Baktérítő a déli szélesség 23,5 fokán átmenő szélességi kör. Nevét onnan kapta, hogy a Nap a Bak jegybe érve ezen a körön hág a legmagasabbra, s onnét tér vissza az egyenlítő felé. A déli félgömbön ez a nap a nyár közepe. Mi a gyakorlatban december 1-jétől számítjuk a telet (meteorológiai tél), a kínaiak és a régi kelták – láttuk – november elejétől. Az ő naptárukban a téli napfordulat az évszak közepe.

A három téli hónapot három, hókristály köpenyeges, fekete ruhás öregember jelképezte, kezükben a Bak, Vízöntő, illetve a Halak jelével.

A téli napfordulót is öregedő férfi jelenítette meg, rajta prémmel szegett bőrruha, a derekán öv, azon 12 csillag, s csatként a Bak jele. Jobbjában kecske, baljában glóbusz, melyet csak egynegyed részben világít meg fény. Bokáin szárnyakat visel, egy fehéret és három feketét.

Az analógiás észjárás a télhez az észak égtájat és a napszakok közül az éjt kapcsolta. Az elemek közül többnyire a vizet, a színek közül rendszerint a feketét.

Forrás: jelesnapok.oszk.hu, behir.hu

https://behir.hu/teli-napfordulo–holnaptol-hosszabbodnak-a-nappalok