Telefon helyett héják és tojások után nyúltak a kis táborozók

Fotó: beol.hu
Várfi András a KPE választókerületi vezetője, a Békés megyei Közgyűlés Alelnöke szerint a nemzeti parkok létrehozása Magyarországon az egyik legfontosabb környezetvédelmi érték. A gyermekek ezeken a helyeken már korán tapasztalatot gyűjthetnek arról, hogyan óvják-védjék környezetüket és az egészségükre is kihat a gyönyörű tájakkal-állatokkal való ismerkedés. Fontos azonban a nemzeti parkok és a mellettük, körülöttük, esetleg a területeiken gazdálkodók érdekeinek összehangolása a természetvédelemmel. Az erre irányuló törekevés mind a gazdákban, mind a természetvédőkben megvan, az agrártárca pedig dolgozik az érdekellentétek tompítását célzó, megfelelő szabályozás kialakításán.

Sem idejük, sem kedvük nem volt nyomkodni a mobiljukat azoknak a gyerekeknek, akik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában töltötték életük talán egyik legkalandosabb nyári szünetét. Az általános iskoláskorú fiatalok az ország minden részéről, valamint a közeli településekről jelentkeztek a természetvédelmi fürkésztáborba.

– Inkább a szülők nyúltak a készülékek után. Többen aggódva érdeklődtek, vajon mi lehet gyermekeikkel, akiket annyira lekötöttek a helyi izgalmak, hogy sokszor elfelejtettek hazaszólni. Megnyugtattuk őket, hogy majd mi telefonálunk, ha valami probléma lenne – tudtuk meg Szélné Sándor Katalintól, az intézmény vezetőjétől, aki 13 éve vesz részt gyerekek táboroztatásában. Ez idő alatt számos biológus és természetvédelmi szakember került már ki az egykori táborozók közül, sőt, akad, aki jelenleg is ott dolgozik.

Egy kisebb, rövidnadrágos csapattal találkoztunk a látogatóközpont bejáratánál, akik távcsövekkel felszerelkezve éppen járőröztek. A fiúk elmondták, egy bandát is alapítottak az ötnapos ittlétük alatt, hogyha sérült madarat vagy kisállatot látnak, azon tudjanak segíteni.
– Mi hárman vagyunk a Madárvédők Bandája. Egyszer találtunk egy sérült rozsdafarkút, el akartuk hozni, de bement egy bokor alá és aztán nem találtuk már meg – mesélte Szujó Barna, a 9 éves gyomaendrődi kisfiú. A harangozásra összegyűlt gyerekek ottjártunkkor éppen a gyógynövényekkel kezdtek ismerkedni. A saját kézzel szüretelt levendula virágait, apró vászonzsákokba töltötték. Sármai Fanni azt mondja, másodszor van itt, és annyira megtetszett neki a fürkésztábor, hogy a barátait is magával hozta.

– Új élmény volt számomra a madárgyűrűzés, de a bemutatott ragadozó madarak is tetszettek, egy héját is láttunk közelről – lelkendezett a 12 éves tordasi kislány.
– Tavaly is voltam már, nagyon jól szoktam érezni magam, remek programok vannak, és jó barátokat szoktam szerezni a táborban – vette át a szót a tízéves Gyebnár Róbert, aki Dévaványáról jött.
Általában elég sűrű a természetvédelmi tábor programja. Már a megérkezés napjának estéjén, speciális felszerelésekkel az égboltot, jelesül a csillagokat fürkészték a gyerkőcök.

– Tíz órakor még kint voltunk a szabad ég alatt, néztük az égitesteket, van csillagászati teleszkópunk, lézerfényünk, nagyon szokták élvezni a gyerekek. Másnap, reggeli előtt, egy hajnali madárlesre indultunk a közeli kis erdőbe, kerékpárral. Visszafelé benéztünk a túzokvédelmi állomásra is. A nap folyamán mindig valamilyen szakmai program következett, madárgyűrűzés, ragadozó madarakról bemutató, közeli tanösvény bejárása, esténként pedig rendszerint természetvédelmi kisfilmet vagy mesét néztek a táborlakók, ha épp el nem aludtak a mozgalmas élmények hatására. Meglepetésszerű éjszakai riadónk is szokott lenni, ilyenkor csoportokra osztva kapnak feladatokat a gyerekek, úgymint kiesett bagolyfióka megkeresése vagy kint maradt túzoktojások összegyűjtése – részletezte Szélné Sándor Katalin.

Kiemelte, céljuk, hogy a legkisebbeket is megismertessék a természet érdekességeivel, szépségeivel, védelmének módszereivel, melynek a legjobb alapja, ha terepen, szó szerint kézzel foghatóan mutatják be a gyerekeknek az élőlényeket és az élettelen környezet elemeit.

Pontokat kaptak a résztvevők, tábortűzzel zárult a kaland

A látogatóközpont javarészt iskolákban hirdeti meg a tábort, ahová jellemzően a Dunától keletre eső vidékről szoktak érkezni gyerekek. A korábbi esztendőkben annyian jelentkeztek, hogy két turnust is kellett indítani, idén sem lesz ez másképpen. Jelenleg 48 fő szállását, étkeztetését, valamint szakmai programokkal való ellátását tudják biztosítani egyszerre. Megtudtuk azt is, hogy az öt nap alatt elvégzett játékos feladatokra pontokat is kaptak a táborozók, és a legutolsó nap estéjén a záró tábortűz melegénél értékelték a csapatokat.

(beol.hu, Balázs Anett)