Te tudod, mi változik idén a zöldítés szabályaiban?

kamaraonline.hu

A MÁK tájékoztatót tett közzé a 2022-ben alkalmazható zöldítési lehetőségekről.

A közlemény kitér arra, hogy 2022. gazdálkodási évben a korábbi szabályokkal ellentétben lehetőség nyílik parlagon hagyott terület EFA elem megjelölésére minden élelmiszer- és takarmánytermesztési céllal művelt tábla vonatkozásában is. E termesztési tilalom eltörlése azt jelenti például, hogy az ideiglenes gyeppel borított területeket az idei évben annak ellenére is el lehet számolni parlag EFA elemként, ha azt a gazdálkodó kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja – írja a NAK.

A parlag EFA elemek esetében eltörlésre kerül a növényvédőszer használati tilalom

A NAK tájékoztatása szerint a bejelentés során a valós hasznosítást kell rögzíteni, de meg kell jelölni EFA parlag területként kívánják elszámolni 1-es súlyozási tényezővel.

Parlag EFA elem bejelentése esetén sem a táblán elhelyezkedő EFA elemek (kunhalom, fa és bokorcsoport, kistó stb.), sem pedig ökológiai jelentőségű másodvetés bejelentésére nincs lehetőség.

Az idei évben a fentieken kívül a parlag EFA elemek esetében eltörlésre kerül a növényvédőszer használati tilalom.

Parlag területekre vonatkozó szabályozás – diverzifikációs kötelezettség

A 2022. gazdálkodási évben benyújtott egységes kérelemben lehetőség nyílik arra, hogy a szántóföldi növénnyel bevetett területek parlagként kerülnek beszámításra a diverzifikációba még abban az esetben is, ha a gazdálkodó az adott tábla hasznosításaként nem a pihentetett területet (parlag=PIH01-et) jelöli meg – írja a NAK.

A tájékoztató kitér továbbá a Parlag területekhez kapcsolódó mentesülési feltételekre is, azonban e mentességre csak indokolt esetben törekedjünk.

A teljes tájékoztató az alábbi linken érhető el.

Forrás: agroinform.hu, NAK