Tartós növekedés az építőiparban

Varga Mihály pénzügyminiszter az építőiparról beszél a közmédiák előtt. - A kép forrása: kormány.hu

Idén májusra az előző esztendő azonos időszakához képest több mint 15 százalékkal nőtt az építőipari termelés. Az ágazatban megmutatkozó bővüléshez főként a Kormánynak az elmúlt években meghozott, lakáspiacot támogató intézkedései járultak hozzá.

Az Otthonteremtési Programnak és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően 2018-ban további növekedésre lehet számítani, az idei év első öt hónapjában már majdnem 17 százalékkal erősödött az építőipar Magyarországon. Az ágazat e havi növekedését mindkét építményfőcsoport termelése támogatta, az épületek építése közel 9 százalékkal, az egyéb építményeké pedig mintegy 24 százalékkal bővült. 2018 első negyedévében közel 3400 lakást vettek használatba, ami 65 százalékkal múlta felül az előző évi szintet. Ezt a növekedést jelentős mértékben támogatta a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amelynek köszönhetően az idei év első három hónapjában 72 ezer család 205 milliárd forint összértékű kérelmét fogadták be a pénzintézetek. A magyar építőipar teljesítménye nemzetközi összehasonlításban is kimagaslónak tekinthető, hiszen 2010 átlagához képest majdnem 28 százalékkal nőtt a hazai ágazat termelése, ezzel Magyarország az élre tört a régióban. A jövőre nézve biztató, hogy május végén a szerződések száma 67 és fél százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A jelentős többletigény a megrendelők ágazatba vetett bizalmát tükrözi, és hozzájárul ahhoz is, hogy az építőipar a gazdasági növekedés egyik húzóágazatává válhasson. (Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium)

Az építőipar további növekedésének új feltételeket szab az ÁFA megemelése. Korábban az ÁFA csökkentések NEM, vagy csak KIS MÉRTÉKBEN jelentek meg a fogyasztó irányába. A Polgári Kisgazdák most azt remélik, hogy az ÁFA megemelése a piaci viszonyok átrendeződése következtében nem okoznak jelentős módosulást. A Kormány mindenesetre figyelemmel kíséri az építőiparban bekövetkező változásokat. (KPE)