Tározás megvalósulása az Ős-Dráva programban

Fotó Aquprofit Zrt

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma bonyolítja le a „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” elnevezésű, nagy jelentőségű vízügyi beruházást. A projekt 13,42 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg a Széchenyi 2020 – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

A KEHOP-1.3.0-15-2016-00014 jelzőszámú program keretében az 5 m³/s-os vízpótláson kívül megvalósul a területre hulló csapadék, illetve a területen áthaladó felszíni vizek mind teljesebb körű hasznosítása. A vizek lehetséges mértékű visszatartása tározókban, medrekben, mélyterületeken történik.
Ennek megvalósítása három lehetséges eszközzel biztosítható:

1. állóvizekben való tározás:
– tájban tározás: amely létrehozható mély területek elöntésével, vagy már meglévő tavak üzemvízszintjének növelésével, erdészeti tározók kialakításával;
– mesterséges tározók: új épített tározók építésével;
2. medertározás, mely a műtárgyakkal szabályozott duzzasztható mederszakaszokban tartható vízmennyiség;
3. felszín alatti vizekben való „tározás”.

A vízkormányzó rendszeren egy mesterséges tározó létesült a Sellyei-Gürü-csatorna bal partján. A több mint 4 hektáros tározó a meglévő Gürü-tótól északra található, melynek vízellátása a Sellyei-Gürü-csatornából történik, a csatornán épített duzzasztó segítségével. A tározó teljes feltöltéséhez 56 000 m³ vízre van szükség. Az újonnan épült tóból biztosítható a meglévő talajvíz vízbázisú Gürü-tó vízpótlása is. Maximális üzemvízszint tartása esetén a víz a tározótól északra található mély területre is kivezethető, ezzel segítve a bal parti vizes élőhelyek, mocsarak időszakos vízellátását.

A Régi Fekete-víz 2+550 és a 7+354 km szelvények közötti szakaszán üzemi vízszinten 21,58 ha vízfelszínű, 427000 m³ térfogatú medertározó került kialakításra. A tározó vízellátása a Fekete-vízből gravitációsan, egy újonnan épült oldalműtárgyon keresztül történik. A Régi Fekete-víz 2+550 km szelvényben mederelzárás és bukózsilip műtárgy került kialakításra, mely a vízszint szabályozására szolgál.

A Főcsatorna 10+771-11+442 szelvényei között található természetes mélyvonulat mentén valósult meg a Körcsönyepuszta vizes élőhely, mely maximális üzemvízszinten 3,3 ha vízfelületű.

A projekt területen lévő erdős területek vízpótlására, több ponton lett kialakítva vízkivezetési lehetőség.

A projekt keretében új csatornák és műtárgyak segítségével biztosítható a Felsőszentmártoni holtág (Mrtvica), a Kanszki berek, a Lakócsa melletti morotva, a Drávakeresztúri morotva, a Fenékmocsár, a Bresztik-tó, a Zalátai Ó-Dráva (Adravica), a Nagyszigeti morotva, a Piskói-tó és a Mailáthpusztai-tó vízellátása.

A vízkormányzással érintett csatornaszakaszokon a víz medrekben történő tározása – duzzasztó műtárgyak segítségével – vízpótlással és a vízvisszatartással összehangoltan, szabályozott módon történik. A víz helyben tartása, pótlása a csapadékhiányos időszakokban a talajvízszintre nézve is kedvező hatású.

A projekt tervezési és kivitelezési munkáit az Aquaprofit Zrt. végzi. A projekt tervezési munkái elkészültek, a kivitelezési munkák befejezése 2021 végére várható.

Forrás: bama.hu