Tarlós István: „Karácsony nálam könyörgött, hogy ne legyen kemény a kampány”

Forrás MTI, Mónus Márton

„Mi nem vagyunk összekötve a miniszterelnökkel, van nekünk egy csomó vitánk. És még lesz is! (…) A saját közösségemmel a viták több energiát vettek el az elmúlt kilenc évben, mint az ellenzékkel, mert az ellenzék gyenge volt, Karácsonnyal az élen” – jelentette ki Tarlós István főpolgármester az atv.hu-nak adott interjújában, mely teljes terjedelmében csütörtökön jelenik meg, de részleteket már szerdán bemutatott a portál. Tarlós István elmondta, hogy Karácsony Gergely korábban felkereste őt. „Itt volt nálam valamikor tavasszal, és ő könyörgött, hogy ne legyen kemény a kampány. Ehhez képest egyfolytában gyalázkodik. Ő jelentkezett be, nem én hívtam. Azt kérte, hogy ne legyen durva a kampány, és azt kérdezte tőlem, hogy szerintem hogy fog a Fidesz viselkedni, és hogy fogok én. Én azt válaszoltam, hogy nézd, Gergő, te bejöttél velem a ringbe, én ki foglak téged ütni. (…) Egyet tudok megígérni, hogy nem fogok övön alul ütni” – fogalmazott a főpolgármester. Arról is szólt, hogy egy televíziós vitát tudna elképzelni Karácsonnyal úgy, hogy egymást kérdezik, feltéve, „ha eljutnak odáig”. A Pikó-üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy arról a saját közösségén belül vitája volt, egy ilyen ügyet ő óvatosabban kezelne. A megafonos incidensről elmondta, a párbeszédes Tordai Bence ment oda provokálni. „Ezzel az emberrel én soha nem beszéltem eddig, csak úgy nevezem, hogy a demokrácia szélső értéke. Az én szememben egy kiképzett provokátor” – közölte.

„Ilyen buta nem vagyok” – reagált Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában Tarlós István kijelentésére, miszerint maga könyörgött neki azért, hogy ne legyen kemény a kampány. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt azt elismerte, hogy kora tavasszal beszélgetett a főpolgármesterrel, ám csak azért, hogy korábbi jó szakmai viszonyukat normális diskurzussal zárhassák le. „Ahhoz azért nagyon ostobának kéne lennem, hogy ha azt gondoltam volna, hogy ez a kampány nem lesz nagyon kemény és nagyon durva” – fogalmazott Karácsony Gergely.

A 168 Órának adott interjúban Tarlós István kijelentette: „Az utolsó teljes ellenzéki évemben én 59 alkalommal vitáztam a közgyűlésben Demszkyékkel. Karácsony most, a hasonló saját időszakában egy alkalommal tette ezt meg, de akkor sem vitatkozott, hanem egy kevesebb mint félperces felszólalása volt. Most akar vitatkozni hirtelen? Miről? Mert azt kikötötte, hogy Zuglóról nem szabad kérdezni. Ráadásul maga Gyurcsány Ferenc is nagy nyilvánosság előtt nevezte őt erőtlennek”. Szerinte Karácsony teljesítményéről semmit nem tudni. „Ellenben levegőnek nézi Puzsért, és azt tartja, ő sokkal erősebb nála. Hát bizonyítsa be! Legyen előbb vita a kihívók között. Ha Karácsony nem mer kiállni Puzsér ellen, akkor fél és gyáva. Ez a feltételem, utána jöjjenek vissza Karácsonyék” – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely magát zöld politikusnak beállítva azzal kampányol, hogy miért nincs a fővárosnak klímastratégiája; úgy tűnik, a balliberális holdudvarból senki nem szólt neki, hogy a főváros közgyűlése már másfél évvel ezelőtt jóváhagyta a 170 oldalas budapesti klímastratégiát – mondta el Tarlós István a Karc FM – Paláver hallgatóinak szervezésében létrejött találkozón. Hozzátette: ebből is lemérhető, hogy Karácsony Gergelynek valójában mennyire fontos a környezet védelme, hiszen meg sem jelent ezen a szavazáson sem. Arról is beszélt, a főváros utóbbi tíz éves fejlődését ismerték el Brüsszelből, amikor idén Európa legjobb turisztikai úticéljának nyilvánították Budapestet, nemrégiben pedig az Economist minősítette Kelet-Európa legélhetőbb városának a magyar fővárost.

Az Index összesítése szerint Tarlós Istvánnak a Nemzet fővárosa program alapján 48 ígérete volt Budapest fejlesztésére, amelyeknek közel fele valósult meg részben vagy egészben.

ATV.HU, INDEX.HU, PESTISRACOK.HU, 2019.09.18., 168 ÓRA