Tarlós István: Karácsony Gergely engedelmes végrehajtója Gyurcsánynak / Karácsony: Alig várom a vitát Tarlóssal / Nézőpont: A budapestiek ellenzik a főpolgármester-váltást

Forrás MTI, Mónus Márton

Karácsony Gergely kampánya nem a fővárosról szól, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a választási folyamatban engedelmes végrehajtója Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének – jelentette ki a harmadik ciklusára készülő főpolgármester, Tarlós István az M1 aktuális csatorna tegnapi műsorában. Egyértelműen arra igyekeznek terelni az ellenzéki főpolgármesteri kampányban a kommunikációt, hogy ne a főváros ügyeiről legyen szó, hanem egy másik, országos politikai érdekérvényesítés előkészítéséről – szögezte le a politikus, megjegyezve: Karácsony Gergelynek „nem az a kapott feladata, hogy várost vezessen, hanem az, hogy egy kormányellenes, vagy a Fidesz relatíve csekélyebbnek mondott fővárosi népszerűségére alapozó országos hergelést, háborúskodást, a városban örökös nyugtalanságot” próbáljon előidézni. Tarlós aláhúzta: kampányának középpontjába azt állítja, hogy a fővárost nyugodt állapotban akarja tartani, meg akarja védeni és a teljesítményekről akar beszélni. A politikus a Kossuth rádióban az Index korábbi cikkére reagálva azt mondta: az alkotmánymódosítás és a főpolgármester személye között „semmilyen összefüggés és korreláció nem létezik”. Tarlós István az ATV Híradójának egy esetleges főpolgármester-jelölti vitával kapcsolatban megjegyezte, hogy az ellenzéki jelöltek az előválasztáson „simogatták egymást, szavalókórus volt, kartánc is, és minden ötödik mondatban megfogalmazták, hogy mindenben egyetértenek”, de szerinte a felkészültséget úgy lehet mérni, ha a főpolgármester-jelöltek egymást kérdezik előre meg nem határozott kérdésben.

Tarlós Istvánnak a hétfői Magyar Nemzetben megjelent nyílt levelére Karácsony Gergely a Facebook-oldalán úgy reagált, hogy „a cikk lényege, ha jól értem, a szokásos: Tarlós István a Tarlós Istvánról szóló cikkben Tarlós István nagyszerűségét abban látja, hogy ő jóban van a kormánnyal”. Az ellenzéki politikus összeszedte azokat a legfontosabb ügyeket, melyeket szerinte a főpolgármesternek el kellene intéznie a választásig hátralévő mintegy száz napban. Példaként említette, hogy Tarlós „intézze már el, hogy ne omoljon össze a budapestiek ügyintézése, ne kelljen órákat sorban állni amiatt, mert a kormány kizsigerelte a kormányhivatali dolgozókat”. Továbbá a főpolgármester „tegyen végre valamit a budapesti sürgősségi ellátás összeomlása ellen (…).” Az ellenzéki főpolgármesterjelölt arra is kitért: „örömmel olvastam Tarlós Istvántól, hogy ’a vitától ab ovo nem zárkózom el’. Ab ovo elvileg, és in concreto gyakorlatilag is szükség van vitára, mert ez a budapestiek érdeke. Alig várom.”

A zuglói polgármester a 444.hu-nak adott interjúban Tarlós Istvánról úgy vélekedett: elhiszi róla, hogy személyesen nem gazdagodott korrupciós pénzből, de a hármas metró járműbeszerzése „egy nagyon súlyos nemzetközi bűnügy, és Tarlós szerintem erről pontosan tud mindent”. Arról is szólt: „Tarlós irgalmatlan korrupciós ügyekhez asszisztál, emiatt rossz lelkiismerete van, és ezt néha ráönti az ellenzéki képviselőkre is, viszonylag meggondolatlanul. Nekem korábban négyszemközt sok mindent elmesélt ezekről az ügyekről, valószínűleg mert nem számolt azzal, hogy ellenfélként összetalálkozunk a politikai páston.” Megjegyezte továbbá azt is: „Voltam az MSZP miniszterelnökjelöltje, úgyhogy pontosan tudom, hogy az MSZP-nek vannak problémái, és van néhány figura, akitől meg kéne szabadulniuk. Ez a folyamat el is indult. Szanyi Tibor és Fekete Zoltán párttagságának felfüggesztése például megalapozott döntés volt.” „Jó, hogy Gergő egyre harcosabb, nekünk ilyen karakter kell, szerintem így fogunk tudni nyerni” – nyilatkozta név nélkül egy DK-s képviselő a Népszavának.

A budapestiek ellenzik a főpolgármester-váltást, 51 százalékuk elégedett Tarlós István főpolgármester munkájával – derül ki a Nézőpont Intézet múlt héten készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint Tarlós Istvánra a budapestiek 46, Karácsony Gergelyre 38 százalékuk szavazna most vasárnap. A Nézőpont Intézet azt írta: a fővárosiak csupán 40 százaléka elégedetlen Tarlós István főpolgármester munkájával. Hozzátették: egy ellenzéki jelöltnek a hivatalban lévő főpolgármesterrel elégedett szavazókat szinte lehetetlen megnyernie a választás előtti 3 hónapban, különösen, ha többen is jelentkeznek a feladatra. MTI, ATV.HU, BLIKK.HU, 444.HU, NEPSZAVA.HU