Tarlós István az előválasztásról, valamint az ellenzéki aspiránsokról

Fotó Lokál

Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában tegnap arról beszélt: az előválasztás végeredménye ellenőrizhetetlen, nincs független bizottság, amely hiteles adatokat tudna szolgáltatni. Óránként hangzanak el ellenzéki részről olyan ígéretek, amelyeknek nincsen pénzügyi, vagy jogi alapjuk, vagy egyik sem; ezek betarthatatlanok, ilyeneket csak az tesz, aki tudja, hogy nem fogják számonkérni – jelentette ki a főpolgármester.

A politikus arra is kitért, hogy sok a vitája Orbán Viktor miniszterelnökkel, főleg négyszemközt, valamint, hogy az ellenzék kritikájával szemben ő igenis önálló városvezető. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Tarlós István pályaalkalmassági orvosi vizsgálatot javasolt az ellenzéki főpolgármester-jelölteknek. Kálmán Olga választási ígéretei kapcsán a politikus leszögezte: a tizennyolc éven aluliak ingyenes utazásának biztosítása jogszabályi feltételekbe ütközik.

Az ellenzéki főpolgármester-jelöltek kampánya

Rövid távú kampánytémának tartja Tiborcz István, hogy Karácsony Gergely adójavaslatot nevezett el róla, és mivel a Kúria kimondta, hogy nem közszereplő, ezért nem köteles eltűrni, hogy más politikai célból használja a nevét, személyiségi jogi pert kezdeményez az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ellen – adja hírül az Index. A kormányfő veje a lapnak hangsúlyozta: „Különösebben tényleg nem szeretnék ezzel foglalkozni, de ha Karácsony Gergely jó ötletnek tartja, hogy különböző adókat személyekről nevezzen el, akkor javaslom, hogy a zuglói transzparens és problémamentes parkolási rendszer dicséretére a zuglói Mikulás-csomagokat nevezze át Karácsonycsomagokra.” Karácsony Gergely a Facebookon úgy reagált: „Állunk a per elébe, addig is Tibocz István, a Mészárosok és a Garancsik kezdjenek félretenni, mert októbertől behajtjuk mindazt, amivel a budapestieknek tartoznak.” Megjegyezte: a budapestieknek joguk van véget vetni annak, hogy a „közpénzből, saját teljesítmény nélkül gazdagodó fideszes pojácák az arcukba tolják a vagyonukat”.

Karácsony Gergely tegnap a Facebook-oldalán élő közvetítés keretében számolt be arról, hogy „közlekedési alapjövedelem” bevezetését javasolja Budapesten azok számára, akik részben vagy egészben hajlandóak lennének lemondani a városi autózásról. A politikus szerint nem igaz, hogy Tarlós István főpolgármester jó kapcsolata a Fidesszel megéri, hiszen „Budapest ma kevesebbet kap a tömegközlekedés működtetésére, mint régebben”. Úgy vélte, a legnagyobb közlekedési támogatás, amit ma a budapestiek kapnak, az az ingyenes parkolás, amit újra kell gondolni. Aláhúzta: ő ezt nem elvenni akarja, de szemléletváltást szeretne, az embereket át lehet hangolni arra, hogy ne autóval menjenek, hanem a tömegközlekedést használják. A zuglói roma önkormányzat elnöke, Abházi József nem tud zuglói modellről, amelyet mindenütt bevezetne a fővárosban Karácsony Gergely, ha történetesen őt választanák Budapest főpolgármesterévé – írja a Magyar Hírlap. A vezető hozzátette, nemhogy modellről, de helyi romastratégiáról sem tud.

Kálmán Olga, a DK által támogatott független főpolgármester-jelölt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, az „nem járja”, hogy a főváros vezetői az elmúlt esztendőkben más európai városokban kiszuperált, leharcolt, tízhúszéves buszokat vásároltak össze. Hozzátette, ha a főváros évente százhúsz elektromos buszt szerez be, azoknak az ára nagyságrendileg tízmilliárd forint, vagyis Budapest éves költségvetésének kevesebb mint három százaléka. Emlékeztetett arra is, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban bejelentette, hogy a kormány háromezer elektromos busz beszerzését finanszírozza. Budapest kér ezekből a buszokból – szögezte le. A Nyugatifeny.hu arról ír, hogy értetlenül áll Kálmán Olga azelőtt, hogy pont Karácsony Gergely, aki az egész előválasztást kitalálta, küld olyan üzeneteket, hogyha nem ő nyeri az előválasztást, akkor nehéz lesz az ő szavazóit beállítani a győztes jelölt mögé. Úgy véli, ez egy „végtelenül rossz üzenet”. Tarlós István kilenc év alatt azt sem tudta elérni a kormánynál, hogy ne csökkenjen évről évre Budapest állami támogatása, miközben a befizetett adó nagysága folyamatosan nőtt – ezt Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hozzátéve: ezért van szükség Kálmán Olgára, aki valóban kiállna a fővárosiak érdekeiért.

A 888.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a Momentum és a párt főpolgármester-jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor többek között azzal kampányol, hogy felül kell vizsgálni, hogy hány lakás van fideszesek kezében, és vissza kell venni azokat, mert fillérekért laknak olyan lakásokban, amikben egyetemisták, és fiatal családok is lakhatnának. A Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás az elképzelést a Facebookon úgy kommentálta: „A nemzetközi liberalizmus nagyobb dicsőségére szeretném Momentumék figyelmébe ajánlani, hogy programjuk szellemiségének, értékválasztásának és a javasolt konkrét szakmai megoldásnak tökéletesen megfelelő, de jóval átfogóbb programot fogalmazott meg a Sztójay-kormány az 1944. április 14-én kelt 1600/1944. számú, ’a zsidók vagyonának bejelentéséről és zár alá vételéről’ szóló kormányrendeletében. (…) Nos, a Momentum Új Sztójay-programjában a ’zsidó’ helyére a korszerű ’fideszes’ került. Szép régi világ!” Az Origo arról cikkez, hogy Kerpel-Fronius Gábor a Válasz Online-nak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a határzárra ajtót kellene helyezni, hogy el lehessen dönteni, „kontrolláltan kit engedünk be”. A Momentum jelöltje az RTL Klubnak adott interjúban leszögezte: az előválasztással akkor lenne elégedett, ha legalább százezer ember leadná a szavazatát.

Azért nem indul az előválasztáson, mert azt a DK és az MSZP úgy intézi, ahogy Orbán Viktor kormányfő a parlamenti választást, hogy rajtuk kívül senki ne nyerhessen – jelentette ki Puzsér Róbert a 444.hu-nak adott interjúban. „Ezt az összefogást ők találták ki arra, hogy ledarálják és maguk alá gyűrjék az ellenzéket. (…) Aki Gyurcsánnyal összefog, az Gyurcsány része lesz” – jegyezte meg. Az előválasztás kapcsán kiemelte azt is: „Ha Karácsony Gergely és Kálmán Olga szétverik egymást, és Kerpel-Fronius fut be az első helyre, készen fogok állni a programok egyeztetésére.” Puzsér Róbert csak Kerpel-Fronius Gábor javára lenne hajlandó visszalépni. Cserébe azt kérné, hogy Kerpel-Fronius megválasztása esetén valósítsák meg a Sétáló Budapestre vonatkozó programjukat, és hogy garanciaként Puzsérék jelölhessék az egyik főpolgármester-helyettest.

MTI, INDEX.HU, MANDINER.HU, 444.HU, PESTISRACOK.HU, 888.HU, NEPSZAVA.HU, HIRTV.HU, ORIGO.HU, ATV.HU, NYUGATIFENY.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, MAGYAR NEMZET, MAGYAR HÍRLAP