Tárki: A magyarok az EU-átlag dupláját költik magánegészségügyre

Fotó: egeszsegkalauz.hu

Magyarországon az egészségügyi kiadások egyharmadát magánforrások fedezik, mely arány a duplája az OECD-átlagnak és az egyik legmagasabb az unióban – írja az Index a Tárki Társadalmi riport című kötete alapján.  Kiemelik ugyanakkor: a szektorban alacsony az állami forrás: a GDP mindössze 5 százalékát költi a kormány egészségügyre. A kutatás szerint a magyarok elsősorban járóbeteg-szakrendelésekre költenek a magánszektorban.  INDEX.HU

A Polgári Kisgazdák az egészségügy újra-szervezését és megerősítését csak az általános egészségügyi biztosítás, a mindenkinek járó biztonságos szolgáltatás megtartásával tartják lehetségesnek és indokoltnak. Látjuk, hogy az elmúlt évtizedekben talán legelőbb a fogászatnál, majd bizonyos nehezebben elérhető vizsgálatoknál már az kezd természetessé válni, hogy az állami egészségügyi szervezeteknél az ajánlott magánhelyeket is megadják, ezzel is átirányítják a betegeket a privát szolgáltatások igénybevételére.

A magunk részéről időben szólunk, hogy amíg a társadalmi különbségek olyan mértékűek, mint amiben ma élünk, az állam feladata, hogy a szükséges ellátáshoz a társadalom-biztosítást fizetők hozzájussanak. Nagyon rossz irány lenne, ha például az Egyesült Államokban ma már uralkodó viszonyok nálunk is megjelennének, és a betegség, vagy az idős kor kiszolgáltatottságot is jelentene. A magyar kormány nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy az egészségügyi szolgáltatásaink megbízhatóak, korszerűek legyenek, folyamatosan növeli az egészségügyben dolgozók javadalmazását, de ez csak akkor lehet sikeres, ha mindezzel párhuzamosan nem épül ki az az egészségügy, amely csak a gazdagokat szolgálná. (kpe)