Támogatják az esővíz összegyűjtését Lengyelországban

Fotó: ÖkoMarket

Új programot indított a lengyel kormány az esővíz összegyűjtésének támogatására. A tervek szerint 20 ezer háztartást szerelhetnek fel olyan eszközökkel, amelyekkel 1 millió köbméter vizet gyűjtenek össze évente a szárazsággal küzdő országban.

Az így összegyűjtött vízzel öntözhetnék a parcellákat. Másrészt a felfogott esővíz és hóolvadék nem kerül be a csatornarendszerbe, enyhítve annak terhelését.

A programot az elkövetkező négy évben finanszírozza a kormány.

A vízre nagyon nagy szüksége van a 38 millió lakosú országnak. Az elmúlt hónapokban nagyon kevés eső esett és az előrejelzések szerint sem várható komoly csapadék, így Lengyelország a közelmúlt legsúlyosabb szárazságát éli meg. A minisztérium arra kéri a fogyasztókat, hogy bánjanak takarékosan a vízzel. Egy sportiskola például a medencéjének lecserélendő vizét is öntözésre ajánlotta fel. Ezt tűzoltók vitték ki a száraz területekre.

Lengyelországban az elmúlt nyár mellett az idei tavasz is extrém száraz időszak volt. Télen pedig igen kevés hó esett, volt olyan terület, ahol egyáltalán nem jegyeztek fel havazást. Ennek következében a folyók vízszintje alacsony és a talajnedvesség is igencsak mérsékelt.

A vízgazdálkodás jelenlegi rendszere szerint az esővíz mindössze 6,5 százalékát hasznosítják, ennek növelése nagyon fontos lenne a szaktárca szerint.

Forrás: Syngenta blog, agroforum.hu