Támogatás szorozva öttel – most érdemes pályázni

Fotó Shutterstock

Az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázati felhívás eredeti pénzügyi keretét ötszörösére emelték. De az élelmiszeriparban és a növénytermesztésben is most érdemes beruházni.


Az európai uniós elvárásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek építése és működtetése különösen fontos az állattenyésztés versenyképességének megőrzéséhez, növeléséhez – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári kampuszán csütörtökön – olvasható az MTI közleményében.

Állattartás

Nagy István az állattartó telepek fejlesztését célzó pályázat támogatói okiratainak átadásán hangsúlyozta: a szaktárca kedvező jogszabályi környezet kialakításával, hathatós támogatási konstrukciókkal segíti a gazdákat, hogy a közös agrárpolitika átmeneti éveiben is sikeresek legyenek.

Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása címen tavaly kiírt és nagy érdeklődést kiváltó pályázati felhívás keretösszegét 50 milliárd forintról 260 milliárdra emelték – mondta, hozzátéve, hogy Somogyban 27 pályázat 11 milliárd forint támogatást kapott, amelyből 20 milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg.

A miniszter jelezte: a dotációnak köszönhetően

országosan a marhatartó ágazatban mintegy 40 ezer férőhely létesül, valamint 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építményt emelnek, vagy újítanak fel.

A kisebb állattartó gazdaságok telepeinek fejlesztéséről szóló, 30 milliárd forint keretösszegű pályázat forrásaira július 22-éig lehet támogatási kérelmet benyújtani – jegyezte meg.

Nagy István rámutatott, hogy a pályázat az állattartásra szolgáló épületek kialakítása, korszerűsítése, eszközök, gépek beszerzése mellett lehetőséget nyújt egy legfeljebb 83 kilowatt teljesítményű traktor vásárlására is.

Az igényelhető támogatás baromfi- és sertéstartó telepek esetében 100 millió, szarvasmarhatartó telepek vonatkozásában 50 millió, juh- és kecsketartó gazdaságokat és a többi mezőgazdasági haszonállatfajt illetően 20 millió forint – sorolta.

Élelmiszeripar

A tárcavezető kitért arra, hogy az élelmiszer-előállításhoz kapcsolódóan két felhívás jelent meg június első felében. Az 50 milliárd forintos keretösszegű, kisebb projektek finanszírozásához kiírt pályázatra már mintegy egymilliárd forint összegű kérelem érkezett, a nagyobb, térségi szinten is meghatározó élelmiszeripari fejlesztések támogatására szóló 200 milliárd forintos pályázatra augusztus közepétől lehet kérelmet benyújtani.

Precíziós pályázat

A miniszter kiemelte, júniusban hirdették meg a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című, 100 milliárd forint összegű pályázatot.

„Az agráriumban új támogatási célként jelenik meg a precíziós gazdálkodási technológiák elterjesztése, a kérelmek benyújtására július 26-tól lesz lehetőség” – közölte.

Közös Agrárpolitika

Nagy István a versenyképesség növelése, az agrárium jövedelmezősége, a magyar vidék megerősítése szempontjából komoly agrárdiplomáciai sikerként értékelte a Közös Agrárpolitika reformjáról szóló megállapodást, mert az a jövőben is garantálja a magyar gazdák támogatását uniós és hazai forrásból.

A tárcavezető kiemelte: őszre tervezik meghirdetni az új Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az új Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása című, 2022. január 1-jével kezdődő felhívásokat 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt támogatási mértékkel és a földhasználati kérdések rugalmas kezelésével.

Az Agárminisztérium célja, hogy a programban minél több gazdálkodó részt tudjon venni, növekedjen a támogatásba bevont területek aránya, így minél nagyobb területen, minél több ágazatban legyen természetkímélő gazdálkodás – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a Vidékfejlesztési Program a 2021/2022-es átmeneti időszakban is biztosít forrást az alulról építkező kezdeményezések megvalósításához. Az irányító hatóság a Leader helyi felhívások megjelentetéséért olyan új módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi a Leader helyi akciócsoportoknak elkülönített mintegy 22,5 milliárd forint fejlesztési forrás szabályszerű, gyors pályáztatását.

Forrás: MTI, agroinform.hu