Tálib szóvivő: Washington és szövetségesei következményekkel néznek szembe, ha késleltetik távozásukat

Taliban fighters drive an Afghan National Army (ANA) vehicle through a street in Kandahar on August 13, 2021. (Photo by - / AFP)

Szohail Sahín, a tálibok egyik szóvivője a Sky News brit hírtévének nyilatkozva elmondta: „ha az
Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság több időt kér a kimenekítések folytatásához, a válasz
nem”, hozzátéve: „különben következményekkel kell számolniuk”.

Kijelentése reakció arra, hogy korábban Joe Biden amerikai elnök szövetségesei nyomására kilátásba helyezte az amerikai katonák kivonásának elhalasztását az augusztus 31-i határidőn túlra. Afganisztánban mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakítását a hatalmat átvevő tálibok, amíg amerikai katonák tartózkodnak az országban – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség az iszlamista mozgalomhoz közeli két forrásra hivatkozva. Közben a tálibok a Twitter közösségi oldalon közölték, hogy tárgyalásos megoldást keresnek arra, hogy ki ellenőrizze Pandzssirt, az egyetlen olyan tartományt, amelyet még nem hódítottak meg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszországnak nem áll szándékában beavatkozni az afganisztáni eseményekbe. Arra az újságírói felvetésre, hogy lehet-e Oroszország közvetítő a szembenálló felek között, Peszkov azt mondta, hogy „erről nem esett szó”. Vlagyimir Putyin orosz elnök Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) rendkívüli, zárt online csúcsértekezletén azt hangoztatta, hogy az afganisztáni problémakör kezelését egyeztetni kell az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a G20-csoport keretei között.

MTI