Takarónövények vetésével nem kevés növényvédő szert spórolhatunk meg

Fotó MTI, Komka Péter

A talajtakaró növények alkalmazása nemcsak a talaj tápanyagtartalmát javítja, hanem a növényvédelem hatékony kiegészítője is lehet.

Az Illinois Egyetem kutatói szántóföldi kísérletek alapján megállapították, hogy a talajtakarás céljából vetett növények jelentős szerepet játszanak a talajtermékenység fenntartásában, illetve pótlásában, és lehetővé teszik jelentős mennyiségű peszticid megtakarítását is – írja a phys.org/news.

Kimutatták, hogy a parlagon hagyott területekkel összehasonlítva a takarónövények teljesen átformálják a talaj mikrobiológiáját. 60 szántóföldi kísérletet állítottak be, ahol a takarónövényekkel borított talajokban – Maria Villamil, az Egyetem docense és vezető kutatója szerint – a mikrobák száma, aktivitása és diverzitása átlagosan mintegy 27 százalékkal megnövekedett, ami hosszabb távon is kedvezően hatott az utónövények fejlődésére és a talaj termékenységére.

A talaj termékenységét természetesen az időjárás, valamint a művelés formája is befolyásolja. A kísérletek azonban azt mutatták, hogy a várakozásokkal ellentétben nem a hagyományos, hanem a konzerváló művelés csillapította a talajtakaró növényeknek a talaj mikrobiális gazdagságára gyakorolt hatását, mivel a gyomok a takarónövényekhez hasonlóan viselkedtek, tehát a gyomok mérsékelhetik a takarónövények hiányát. Összességében azonban a kutatónő meg van győződve a takarónövények hasznosságáról.

Forrás: Agroinfom.hu – Tóth Endre