Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Van egy kiskapu a bajba került babaváró hitelesek számára

Fotó: shutterstock

Egy salátatörvény keretében olyan méltányossági eljárást rögzítettek, ami segítség lehet azok számára, akik nem tudják teljesíteni a feltételeket.

https://d1ef6897e7b4ff9acb16655debb3af0f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A módosítás lényege, hogy a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás után a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, valamint a babaváró kölcsön kamattámogatási feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondhatnak – írja az azenpenzem.hu.

Azt is megjegyzik, hogy a méltányossági eljárás korábban is létezett, azonban most az államháztartási törvénybe is bekerült. Az eljárás szabályait kormányrendelet tartalmazza.

A lap arra is kitér, hogy a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi Stabilitási jelentése szerint a gyermekvállalásra vonatkozó nemteljesítési arányok 27–33 százalék között alakulnak. Jelenleg 12 ezer olyan babavárós hitel van, amelyben 2024-ben lejár a gyermekvállalás teljesítésének határideje, és a 2023. júniusi adatok alapján ez a kikötés még nem teljesült.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2024/06/13/nyilt-egy-kiskapu-a-bajba-kerult-babavaro-hitelesek-szamara